Έγραψαν για μας...Πρόκειται για "παιδικό μυθιστόρημα" ή "Ιστορίες για παιδιά από 9 μέχρι 99 ετών", δηλ. πού διαβάζεται ευχάριστα από μικρούς και μεγάλους και γράφηκε ως ένα "αντίσωμα"-εμβόλιο κατά της "Μαγείας στο παιδικό θέαμα και ανάγνωσμα". Γιατί δυστυχώς τελευταία πλημμύρισαν κυριολεκτικά την Οικουμένη και την Ελλάδα τα φανταστικά βιβλία με ήρωα το νεαρό μάγο και σατανιστή Χάρι Πάτερ.
Και ευτυχώς πού ο Ιωάννης Μηλιώνης με προηγούμενο βιβλίο του "Ναι η ΟΧΙ στο Χάρι Πάτερ;" αντιδρά ορθά-ελληνορθόδοξα.


Πρόκειται για ένα θαυμάσιο βιβλίο που κάθε κατηχητής θα έπρεπε να προωθήσει!

Βιβλιοκριτική για το παιδικό βιβλίο:
O Νικ Μάρβελ και ο Πόλεμος με το Θηρίο
του Mark Elias Johnes
Προσαρμογή στα Ελληνικά: Ιωάννης Μηλιώνης, μέλος Δ.Σ. της Π.Ε.Γ. (
Επιμέλεια κριτικής: Σ.Μ.).

Η μυθοπλασία και η πλοκή του βιβλίου -το φανταστικό συχνά συμπλέκεται με το πραγματικό- κρατούν πραγματικά καθηλωμένο τον μικρό ή μεγαλύτερο αναγνώστη, που διαβάζει το βιβλίο "μονορούφι". Αληθινά πρόκειται για ένα βιβλίο για "παιδιά" από 9 έως 99 ετών.
Το βιβλίο ξεσκεπάζει τη "Νέα Εποχή" και καταδεικνύει τη νίκη της αλήθειας, της αγάπης και του φωτός, δηλαδή τη νίκη του Χριστού και αυτών που τον αγαπούν, απέναντι στις δυνάμεις του σκότους, που έχουν σήμερα κατακλύσει τον κόσμο. Ο "Νικ Μάρβελ" απαντά σε καίρια θέματα και ερωτήματα που απασχολούν σήμερα τους "νέους όλων των ηλικιών στους πιο βασικούς τομείς για τον άνθρωπο: τη ζωή και την υπαρξιακή αναζήτηση.
Θερμά συγχαρητήρια στο συγγραφέα και το μεταφραστή για το βιβλίο τους, που πραγματικά χαράζει μια βαθειά τομή στον χώρο του παιδικού αναγνώσματος.
Για τους μικρούς και μεγάλους φίλους των μυθιστορημάτων φαντασίας, κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα σημαντικό 'παιδικό' βιβλίο το οποίο αξίζει της προσοχής μας: O Νικ Μάρβελ και ο Πόλεμος με το Θηρίο (ISBN: 960-630-933-9) Πρόκειται στην ουσία για μια θετική, ορθόδοξη απάντηση στον Χάρυ Πότερ και στην έντεχνη προώθηση του αποκρυφισμού και της 'νέας εποχής'. Προσφέρει πλούσιες πληροφορίες για μικρούς και μεγάλους, πολύτιμα πνευματικά αντισώματα και μηνύματα ζωής. Όπως παραδείγματος χάριν η δύναμη της "ευχής", Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με ή η διδασκαλία του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ περί απόκτησης του Αγίου Πνεύματος. Κι αυτό σε ένα 'παιδικό' βιβλίο το οποίο με την πολυεπίπεδη υπόθεσή του κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την αρχή ως το τέλος! Το βιβλίο του Mark Elias Johnes έχει προσαρμόσει στα Ελληνικά ο κ. Ιωάννης Μηλιώνης, μέλος ΔΣ της ΠΕΓ και συγγραφέας του βιβλίου "Ναι ή όχι στον Χάρυ Πότερ;". Χορηγός της έκδοσης είναι το Κέντρο Ενοριακής Διακονίας του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πατρών.

Αγαπητοί συνεργάτες της Π. Ε. Γ.,
Σας γράφω τις πρώτες μου εντυπώσεις από την ανάγνωση του βιβλίου "Ο Νικ Μάρβελ και ο πόλεμος με το θηρίο".
Η αλήθεια είναι, λοιπόν, ότι δεν το περίμενα όπως είναι.
Είχα ακούσει ένα τμήμα, από μία σχετική εκπομπή στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας, 89,5 FM. Νόμιζα όμως ότι θα περιέγραφε έναν τύπο παιδιού που διαφωτίζει τους συμμαθητές του στο σχολείο, σχετικά με τα λάθη των απόψεων της Νέας Εποχής. Όμως έμεινα έκπληκτη από την πλοκή του -κυρίως από τον τρόπο που τελειώνει- και ειλικρινά σας λέω, ότι το διάβασα δύο φορές μέσα σε ένα απόγευμα.
Εκείνο που με δυσκόλεψε λίγο, στο πρώτο διάβασμα, ήταν η εναλλαγή της σειράς των κεφαλαίων. Αναρωτήθηκα μήπως θα 'πρεπε να είναι διαφορετική. Όμως όταν το καλοσκέφτηκα, βρήκα πως μάλλον είναι ιδανική. Πιθανόν, μια διαφορετική σειρά τους, να δημιουργούσε μεγάλη αγωνία στους αναγνώστες που δύσκολα θα μπορούσε να ξεπεραστεί. Με την τωρινή μορφή, η αγωνία που σου δημιουργεί το κάθε κεφάλαιο, καταλαγιάζει εύκολα και ηρεμείς γεμάτος ελπίδα στο τέλος. Είμαι σίγουρη, ότι ο ανίδεος σχετικά με τα νεοεποχίτικα "φρούτα" αναγνώστης θα ξαφνιαστεί. Αλλά έχω την εντύπωση πως ένας απ' αυτούς τους νεαρούς που γεμάτοι περιέργεια, βλέπουν ή διαβάζουν επιστημονική φαντασία ή βία κ.λ.π., ακόμη κι αν αρχικά το παραπετάξει, κάποια στιγμή νικημένος από την περιέργεια θα το διαβάσει. Κι ίσως θελήσει να ενημερωθεί, για όλα αυτά τα νεοεποχίτικα ονόματα που αναφέρονται κυρίως μέσα σε εισαγωγικά.
Οι κατηγορίες που μπορούν να προσάψουν οι αντίθετοι εναντίον του βιβλίου είναι πολλές. Στηρίγματα μπορούν να βρουν μέσα από κομμάτια του. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα κομμάτια αυτά δεν έπρεπε να γραφούν καν ή να γραφούν με έμμεσο τρόπο. Οι αντίπαλοι είναι συνηθισμένοι να κάνουν το άσπρο, μαύρο ακόμα κι αν δεν προκαλούνται. Αλλά, αν αντιδράσουν, έτσι θα ευνοηθεί η διαφήμισή του.
Θα μπορούσαν να μας πουν ότι απευθύνεται σε ένα εξειδικευμένο κοινό, ενημερωμένο σχετικά με την Νέα Εποχή, που έχει ξανακούσει τουλάχιστον μια φορά, όσους όρους και ονόματα αναφέρονται στο κείμενο του βιβλίου. Ωστόσο η χρήση της Ευχής του Ιησού, μάλλον θα έχει θετική απήχηση, σ' ένα πλήθος που στην Ελλάδα είναι μάλλον ακατήχητο ουσιαστικά, ως προς την Ορθοδοξία.
Το πήρα, προορίζοντάς το σαν δώρο για τη νύφη μου, επειδή ξέρω ότι της αρέσουν τα μυθιστορήματα. Ξέρω ότι, μαζί με τον αδελφό μου, μπορεί να στραβομουτσουνιάσουν και να μου πουν το γνωστό τους λογότυπο: "Εμείς πάμε Εκκλησία? δεν μας αφορούν αυτά...". Θέλω όμως να ελπίζω πως κάτι περισσότερο θα τους μείνει. Αν έχω νεώτερα από τις αντιδράσεις τους, θα σας ξαναγράψω.
Πολλά συγχαρητήρια για την προσπάθεια σε συγγραφέα, μεταφραστές και εκδότες.
Θα προσπαθήσω να το προτείνω σε Ενορία και Δήμο της περιοχής μου.
Φιλικά, Δ. Κ., ετών 48, νοικοκυρά,
Κορυδαλλός.

Το βιβλίο του Mark Elias Johnes έχει προσαρμόσει στα Ελληνικά ο κ. Ιωάννης Μηλιώνης, μέλος Δ.Σ. της ΠΕΓ και συγγραφέας του βιβλίου "Ναι ή ΟΧΙ στον Χάρυ Πότερ;". Χορηγός της έκδοσης είναι το Κέντρο Ενοριακής Διακονίας του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πατρών. Το βιβλίο παρουσιάζεται επίσημα στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://www.geocities.com/nick_marvel_mark_elias_johns/

Υπόθεση: Ο Νίκος Βερβελίδης είναι ένα σύγχρονο, καθημερινό αγόρι που ζει την πραγματικότητα, την περιπέτεια, το θαύμα της ζωής.
Η αισιοδοξία και η ελπίδα για την εξέλιξή του, αφημένες στην πρόνοια του Θεού, στην αγάπη των δικών του, αλλά και στην προσωπική του προσπάθεια, κάνουν την κάθε στιγμή της ημέρας γεμάτη ενδιαφέρον. Μια πραγματική περιπέτεια.
Ο Νίκος Βερβελίδης -ο Νικ Μάρβελ, όπως τον φωνάζουν οι φίλοι και συμμαθητές του, για την ζωντάνια, την υπομονή και τον καλό χαρακτήρα του- δεν έχει ανάγκη από “μαγείες” για να ζήσει έντονα, έντιμα, υπεύθυνα. Μια ζωή γεμάτη θαύματα!Ο "Νικ Μάρβελ" είναι ένα "μοντέρνο" βιβλίο, πού μιλά στα σημερινά παιδιά στη γλώσσα τους, στη γλώσσα, πού αυτά καταλαβαίνουν και μέσα από τη γλώσσα αυτή περνά κάποια άλλα πράγματα, πού τα σημερινά παιδιά ίσως δεν άκουσαν ποτέ κι ίσως δεν φαντάζονται καν ότι υπάρχουν.
Ο "Νικ Μάρβελ" γράφτηκε για σένα και για το παιδί σου, αλλά ειδικά γράφτηκε για το παιδί του "γείτονα", πού δεν έχει και πολλές σχέσεις με την Εκκλησία.
Κάποια από τα γεγονότα και τα πρόσωπα πού εμπλέκονται στο "μύθο" είναι φανταστικά, κάποια άλλα όμως όχι, κι από εσένα εξαρτάται να βρεις τελικά την άκρη.
Αξίζει να το διαβάσεις το "μυθιστόρημα" αυτό. Θα σου λύσει πολλά ερωτήματα, πριν σου δημιουργήσει καινούργια!
Στο βιβλίο: "Ο Νικ Μάρβελ και ο πόλεμος με το θηρίο", και ο συγγραφέας και ο προσαρμοστής/μεταφραστής προσπάθησαν να επαναφέρουν τη "διαχωριστική γραμμή μεταξύ καλού και κακού" στη σωστή της θέση.
Κατά τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας, δεν υπάρχει: "καλή μαγεία"! Η μαγεία είναι μία και είναι κακή, εωσφορική, η "τέχνη του σατανά"!
Θ. Μ.