Πανελλήνια
'Ενωση Γονέων
για την Προστασία
της Οικογένειας
και του Ατόμου.
ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Ενημερωτικό Περιοδικό του
ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΓΟΝΕΩΝ
ΤΕΥΧΟΣ 12


ΠΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Στη χώρα μας υπάρχουν εκατοντάδες φορείς που οι περισσότεροι οφείλονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και εμφανίzουν πολλές κοινωνικές δραστηριότητες. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αντιμετωπίζουν ποικίλα προβλήματα και ικανοποιούν διάφορες ανθρώπινες ανάγκες. Όμως τα προβλήματα αυτά δεν είναι τα μόνα που η κοινωνία πρέπει να αντιμετωπίσει και μάλιστα μ' αυτή την προτεραιότητα που δίνουν οι κοινωνικοί φορείς. Όλα αυτά με τα οποία ασχολούνται και διοργανώνουν φανταχτερές και πολυέξοδες εκδηλώσεις οι κοινωνικές οργανώσεις (τσάγια, εκδρομές, δεξιώσεις κ.λ.π., κ.λπ.) και τα οποία αναφέρονται στο κοινωνικά επίπεδο είναι όντως "θαυμάσια", αλλά υπάρχουν και άλλα προβλήματα για τα οποία ή δεν ενδιαφέρονται ή τα αγνοούν.

Έλεγε ο αείμνηστος π. Αντώνιος Αλεβιζόπουλος ότι οι άνθρωποι, όταν ακούν συνανθρώπους τους να υποφέρουν και να δοκιμάzονται από διάφορα έκτακτα περιστατικά, όπως ασθένειες, σεισμούς, πλημμύρες κ.ά., "συγκινούνται", όσοι συγκινούνται και προσφέρουν τη βοήθειά τους. Είναι πράγματι "ωραίο" αυτό και εναρμονίζεται προς την εντολή του Κυρίου μας: "επείνασα και εδώκατέ μοι φαγείν...". Υπάρχουν όμως και άλλοι συνάνθρωποι μας που υποφέρουν κατά άλλον τρόπο που δεν "φωνάζει", που δεν διαφημίζεται από τα Μ.Μ.Ε. Είναι πολλοί συνάνθρωποι μας και κυρίως νέοι μας που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ζοφερά κλουβιά, στα δίκτυα ελέγχου προσώπων των καταστροφικών λατρειών και νεοφανών αιρέσεων. Ο Κύριος μίλησε και για το απολωλός πρόβατο και όχι μόνον για προσφορά υλικών αγαθών.

Η αδράνεια και αδιαφορία των κοινωνικών φορέων αναφορικά με την αντιμετώπιση των ακραίων αιρέσεων και παραθρησκευτικών ομάδων που απειλούν σήμερα τα θεμέλια της κοινωνίας μας είναι περίεργη ως ύποπτη. Είναι παράλογο να διαπιστώνει κανείς πως συνεχίζεται αυτός ο ύπνος σε όσους έχουν ή επαγγέλλονται ότι έχουν αναλάβει την προστασία του κοινωνικού συνόλου από διάφορες ανάγκες και κινδύνους αλλά και από την ηθική, πνευματική και υλική εκμετάλλευση του. Αυτή η αδιαφορία θα οδηγήσει σε καταστροφή. Καταστροφή απελπιστική που ίσως οι συνέπειες παγκοσμίων πολέμων να μοιάζουν αγγελούδια. Ας πάψουμε λοιπόν να κοιμόμαστε για να μην αντιμετωπίσουμε φρικτό ξύπνημα. Το ξαφνικό ξύπνημα δεν θα είναι τότε "ανατάξιμο".

Θα πουν μερικοί ότι το αντικείμενο αυτό δεν είναι της δικής μας αρμοδιότητας. Αυτή η άποψη αν δεν είναι υποκριτική ή σκόπιμη, είναι οπωσδήποτε λάθος τοποθέτηση. Ο Γκίντερ Πάπε, πρώην μεγάλο στέλεχος της εταιρείας "Σκοπιά" στη Δυτική Ευρώπη, προσκεκλημένος πριν μερικά χρόνια από τον π. Αντώνιο, μιλώντας σε μία συνάθροιση στη Λειβαδιά, είπε μεταξύ άλλων: "Όταν μάς ρωτήσει ο Κύριος τι κάναμε για τούς πλανεμένους αδελφούς μας τι θα του απαντήσουμε; Ότι δεν γνωρίζαμε το πρόβλημα ή ότι δεν είχαμε το χρόνο ν' ασχοληθούμε μ' αυτό το πρόβλημα ή ότι δεν ήταν της δικής μας αρμοδιότητας;"

Και όσοι μεν κοινωνικοί φορείς αδρανούν ίσως δώσουν αυτήν την απάντηση. Όσοι όμως συνεργάζονται με τις οργανώσεις, τι θ' απαντήσουν; Έχομε πολλές περιπτώσεις τέτοιας "συνεργασίας". Η οργάνωση π.χ. "Αρμονική Ζωή" είχε στο παρελθόν "προσφερθεί", να πραγματοποιήσει "σεμινάριο επιμορφώσεως" σε φυλακές ανηλίκων. Και η "προσφορά" έγινε αποδεκτή με έκφραση ευχαριστιών! Το αλήστου μνήμης ΚΕΦΕ επισκεπτόταν ιδρύματα, όπως το "χωριό SOS" για "φιλανθρωπικές προσφορές" και πραγματοποίηση "ψυχαγωγικών προγραμμάτων". Προς Θεού, όχι "πάσα προσφορά δεκτή" και "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα".

Ας πάψουν λοιπόν οι "κοινωνικοί φορείς", ν' "αγνοούν" το πρόβλημα. Εμείς που έχομε αναλάβει τη διακονία της ενημερώσεως των αδελφών μας για τούς κινδύνους πού συνεπάγεται η δραστηριότητα των ποικιλωνύμων οργανώσεων και ομάδων, που χαρακτηρίζονται διεθνώς "καταστροφικές λατρείες"... δεν θα παύσουμε, ούτε στιγμή να τούς τονίζουμε την υποχρέωσή τους, όχι μόνο ν' ασχοληθούν με αυτό το πρόβλημα, αλλά να το θέσουν σε απόλυτη προτεραιότητα ΤΩΡΑ. πριν από το "οδυνηρό ξύπνημα".

Απαιτείται, λοιπόν, αφύπνιση και συσπείρωση όλων των φορέων και ορθή αξιολόγηση της κοινωνικής τους προσφοράς. Ας έχουν υπ' όψιν τους ότι για την αντιμετώπιση της απειλής έχουν ήδη συσπειρωθεί όλες oι αμυντικές δυνάμεις της Εκκλησίας και ο ευσεβής λαός μας. Συγκλονιστική, είναι και η συσπείρωση των γονέων των οποίων τα παιδιά έπεσαν θύματα σε ολοκληρωτικές εξαρτήσεις και τούς οδήγησε στην απόφαση κοινής δράσεως και στην από κοινού αντιμετώπιση της επιδημίας των "καταστροφικών λατρειών".

Η συσπείρωση αυτή δεν αποσκοπεί στην άρνηση και στην στείρα αντιπαράθεση. "Αποτελεί εκστρατεία αγάπης, προς απελευθέρωση των αιχμαλώτων", όπως τόνιζε επανειλημμένα ο μακαριστός π. Αντώνιος Αλεβιζόπουλος. Και είναι όντως αιχμάλωτοι όσοι έχουν ενταχθεί στα κέντρα των νεοφανών αιρέσεων. Οι συνέπειες της εντάξεως σ' αυτές τις ομάδες είναι καταλυτικές για την προσωπικότητα των θυμάτων. Αποκοπή από την οικογένεια, το περιβάλλον, το σχολείο, την εργασία. Προσφορά ολόκληρης της ιδιωτικής περιουσίας και σε πολλές περιπτώσεις φυγάδευση στο εξωτερικό, αφαίρεση του διαβατηρίου, ξύρισμα του κεφαλιού. Όλα αυτά σημαίνουν αποβολή της παλαιάς ταυτότητας, "ολοκληρωτικό ξερίζωμα" και πλήρη εξάρτηση από την ομάδα. Έτσι οι οπαδοί μεταβάλλονται σε άβουλα όργανα για την εξυπηρέτηση των σκοπών της οργάνωσης. κατά τον David Berg πρέπει να επιστρέψουν όσοι τον ακολουθούν στην κατάσταση ενός μικρού παιδιού. "Πρέπει να γίνεις μωρό!..." τονίζει κατηγορηματικά. Η οργάνωση μάλιστα "Χάρε Κρίσνα" θεωρεί προσβολή κατά του "Θεού" κάθε σκέψη, λόγο ή πράξη που εμποδίζει την "πνευματική πρόοδο", όπως όμως την καθορίζει ο γκουρού.

θα θέλαμε πολλές σελίδες ν' αναφέρομε τις καταστροφικές συνέπειες της εντάξεως σε τέτοιες οργανώσεις. Τα συγκλονιστικά γεγονότα των τελευταίων δεκαετιών επιβεβαιώνουν δυστυχώς την θλιβερή αυτή πραγματικότητα. Γι' αυτό τονίζουμε για μία ακόμα φορά ότι χρειάζεται επαγρύπνηση, συσπείρωση, εκστρατεία αγάπης.

Σε άρθρο προέδρου ξένης "Πρωτοβουλίας Γονέων" που δημοσιεύεται στο τεύχος αυτό αναφέρονται μεταξύ άλλων "...δεν σκεπτόμαστε τούς ανθρώπους πού κακοποιούνται από τις καταστροφικές λατρείες... Δεν ακούμε την αντήχηση των κτυπημάτων που δέχονται τα παιδιά. Και ποίος άκουσε τον θόρυβο μιας σπασμένης μητρικής ή πατρικής καρδιάς;... πολλοί ζητούν βοήθεια. Είναι ντροπή αν γυρίσουμε την πλάτη σ' απλωμένα χέρια και αγνοήσουμε τις κραυγές τους. Γιατί όταν γυρίζεις την πλάτη σε κάποιον που σου ζητάει βοήθεια, είναι σαν να την γυρνάς σ' ολόκληρη την ανθρωπότητα".

Θ' προσθέταμε εμείς σ αυτό το δραματικό κείμενο: Είναι σαν να γυρνάμε την πλάτη μας στο Χριστό. Και θα δώσουμε λόγο.

Πανελλήνια Ενωση Γονέων

* * *


Η ΗΘΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΓΚΟΥΡΟΥ

+ π. Αντωνίου Αλεβιzοπούλου

Χωρίς αμφιβολία υπάρχουν γκουρού πού είναι έντιμοι άνθρωποι και θέλουν στη ζωή τους να πραγματώσουν τα ιδανικά της θρησκείας τους, είτε παραμένοντες στα Ιμαλάια σε πλήρη απομόνωση, είτε και δεχόμενοι μαθητές χωρίς ιδιοτέλεια. Όμως όλοι οι γκουρού δεν είναι έντιμοι, ιδιαίτερα εκείνοι που εκμεταλλεύονται τούς Δυτικούς μαθητές.

σε διάλεξή του, στην Αθήνα ( 1986) ο F. W. Haak ανέφερε χαρακτηριστικά:

"Πρέπει να πει κανείς πως υπάρχουν γκουρού, που με βάση την ανθρώπινη ποιότητα είναι προφανώς έντιμοι άνθρωποι. Όμως άλλοι είναι εντελώς χαμένα υποκείμενα. Στο Ριζικές βρήκα δύο νεαρούς Γερμανούς, που διδάσκονταν από το γκουρού τους, την ονομαζόμενη σκυλο-γιόγκα. Αυτοί οι δύο νέοι, που βρίσκονταν σε άθλια πνευματική κατάσταση, έσκυβαν έξω από την καλύβα του γκουρού για να φάνε και να πιουν από ένα δοχείο σαν τούς σκύλους! Όμως ο γκουρού, με τα δικά τους χρήματα, πήγαινε στην πόλη και τα έπινε, αν και στο Ριζικές το αλκοόλ είναι απαγορευμένο.

για να πιει κανείς πρέπει να πάει στο μπαρ. Έτσι μου έγινε σαφές, με ποίο τρόπο δημιουργούνται μερικές ιστορίες γύρω από τα ονόματα των γκουρού: Είμασταν μια ομάδα από χριστιανούς Ευρωπαίους και Ινδούς. Ένας από αυτούς τούς δύο Γερμανούς οπαδούς, ήθελε να μας δείξει, πόσο σπουδαίος ήταν ο γκουρού του και τι θαύματα μπορούσε να κάνει: Μπορεί επί παραδείγματι να δημιουργήσει τρικυμίες και να ρίξει αεροπλάνα. Όταν παρατήρησα, πως αυτά είναι σπουδαία θαύματα, ο ένας με κοίταξε πολύ σοβαρά. Στην πραγματικότητα όμως ο γκουρου είχε ακούσει στο μπαρ πού σύχναζε, τις ειδήσεις στο ράδιο, ότι αυτά είχαν συμβεί. τα διηγήθηκε στους μαθητές του και την άλλη ημέρα τούς τα έδειξε στις εφημερίδες! Ένας από τούς δύο νεαρούς Γερμανούς ελευθερώθηκε με την βοήθεια Ινδού χριστιανού, που ήταν μαζί μας. Ο άλλος ανήκει ίσως στις χιλιάδες νεαρών Ευρωπαίων, που εχάθησαν εντελώς στην Ινδία".

"Αν δει κανείς σήμερα την κίνηση των γκουρού και την εξετάσει με ακρίβεια, θα αντιληφθεί ένα αξιοπαρατήρητο πράγμα: Κατανόησαν και διδάχθησαν υπέροχα τις εμπορικές δραστηριότητες και την υλιστική τοποθέτηση του δυτικού κόσμου. Σ' αυτό το σημείο μου έρχεται στο νου ο σουάμι Σατυανάντα. Όταν η ομάδα μας, που απετελείτο από 6 ανθρώπους, βρισκόταν στο άσραμ της κίνησης στην Ινδία, είχαμε μαζί μας μία νεαρή Αγγλίδα, που είχε γεννηθεί στην Καλκούτα και μιλούσε Ινδικά. Όμως δεν είπαμε πως έχουμε μαζί μας κάποιον πού τα καταλαβαίνει όλα. Όταν φθάσαμε εκεί, μας ανακοίνωσαν πως η κάθε ημέρα πού θα παραμέναμε, θα μάς στοίχιζε 15 δολάρια, μία εβδομάδα κόστιζε 100 δολάρια, χωρίς να χρειασθεί κανείς να πεινάει ή να υποφέρει. Όμως με 100 δολάρια θα μπορούσε να ζήσει στην Ινδία δύο μήνες!

Κατόπιν μας δέχθηκε ο γκουρού Σατυανάντα. Του θέσαμε τις ερωτήσεις που θέλαμε, αλλά την τελευταία ερώτηση του τη θέσαμε στα Ινδικά. και αυτή η ερώτηση ήταν: "Σουάμι, διδάσκεις πως o καθένας πρέπει να είναι ευχαριστημένος με οτιδήποτε του συμβεί, ανεξάρτητα από τις συνθήκες της ζωής του. σε ένα έντιμο άσραμ γίνεται κανείς δεκτός, χωρίς να ερωτηθεί, αν έχει χρήματα. Όμως στο δικό σου άσραμ βλέπουμε πολύ λίγους Ινδούς, αλλά υπάρχουν πολλοί δυτικοί, που προφανώς μπορούν να πληρώσουν πολύ καλά".

Ο γκουρού Σατυανάντα εξεπλάγη τότε πολύ, επειδή παρατήρησε πως είχαμε κατανοήσει πάρα πολλά πράγματα, έχασε εντελώς την αυτοκυριαρχία του, και είπε μία φράση, που τη σημείωσα αμέσως και επιθυμώ να σας τη διαβάσω:

"Επί εκατό χρόνια μας εκμεταλλεύθηκε n Δύση. Οι γκουρού παίρνουν πίσω μόνο εκείνα τα χρήματα, που μας έχουν αρπάξει οι Δυτικοί" . Αυτή είναι η αυθεντική φωνή του σουάμι Σατυανάντα.

Ένας άλλος γκουρού, ο γκουρού Σρι Σινμόι ισχυρίζεται πώς είναι ο δάσκαλος του διαλογισμού των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό όμως είναι ανοησία. Απλώς νοικιάζει στα κτίρια αίθουσες και κάνει διαλέξεις. Δίνει εντολή στους μαθητές του να ανοίγουν καταστήματα, που τα ονομάζει "θεϊκά καταστήματα". Οφείλουν να εργασθούν σκληρά γι' αυτόν και τα χρήματα τα χρησιμοποιεί πάλι για προπαγάνδα. Στο Μόναχο οργανώνει πάντοτε μαραθώνιο ή τρέξιμο χιλίων μέτρων. Πολλοί νέοι επιθυμούν να κάνουν κάτι για την υγεία του σώματος, αλλά και μεγαλύτεροι συμμετέχουν σ' αυτές τις ασκήσεις, που είναι πολύ καλά οργανωμένες. Όμως πριν από το τρέξιμο τούς καλούν να κάνουν λίγο διαλογισμό, γιατί μ' αυτό τον τρόπο ισχυρίζονται πως θα τρέξουν καλύτερα, με μεγαλύτερα αποτελέσματα" (Haack).

Ο γκουρού Σατυανάντα δεν έχει δυσκολία να "κατοχυρώσει" τούς απατεώνες γκουρού με το νόμο του κάρμα και να επιρρίψει την ευθύνη στους ίδιους τούς μαθητές-θύματα.

για το μαθητή, λέγει, δεν υπάρχουν κακοί γκουρού. Γιατί ο μαθητής θα επιλέξει τον γκουρού που ανταποκρίνεται στο κάρμα του. Αν επί παραδείγματι πέσει στα χέρια ενός απατεώνα, φταίει ο ίδιος ο μαθητής και αυτό δεν είναι ζημία γι' αυτόν. Πρέπει ν' ακολουθήσει αυτόν τον απατεώνα και ν' αφοσιωθεί στην υπηρεσία του, γιατί μ' αυτόν και μόνο τον τρόπο ακολουθεί το κάρμα που πρέπει να ξεχρεώσει στη ζωή του. Αν προχωρήσει έτσι στην προσωπική του εξέλιξη, τότε ασφαλώς, σε μια μελλοντική ενσάρκωση, θα βρει ένα πιο "εξελιγμένο" γκουρού!

Όμως και ένας "εξελιγμένος γκουρού", π.χ. ο Σατυανάντα, μπορεί να γίνει "ένας πολύ ασυμβίβαστος, ανηλεής τύραννος" για το μαθητή του. Αλλά αυτό γίνεται "για το καλό του μαθητή".

"Μερικές φορές ο Γκουρού δοκιμάzει επίσης τον μαθητή. Κάθε φορά που παρουσιάζεται ένας τυφώνας στον νου του μαθητή, αυτός θα πρέπει να ξέρει καθαρά, ότι αυτό είναι είτε ένα κόλπο του νου ή ένα κόλπο του Γκουρού. Εν πάση περιπτώσει, είναι ένα κόλπο". Γι' αυτό ισχύει πάντοτε ο κανόνας του Σατυανάντα: "Αυτό που λέει ο Γκουρού, θα πρέπει ο μαθητής να το εκτελεί ήρεμα, σωστό ή λάθος". "σε πολλά βιβλία είναι γραμμένο, ότι ο Γκουρού εκμεταλλεύεται τούς μαθητές, η εμπειρία όμως είναι ότι ο Γκουρού δεν μπορεί ποτέ να εκμεταλλευτεί έναν ανιδιοτελή μαθητή" (Σατυανάντα, Φως, σ. 231.314-315).

Αν ο μαθητής έχει την εντύπωση, πώς o γκουρού του είναι απατεώνας και τον εκμεταλλεύεται, τότε είναι ο "νους" του μαθητή που του δίνει αυτή την πληροφορία. Αλλά ο νους και τα επιτεύγματά του δεν είναι η αληθινή πραγματικότητα, υποστηρίζει ο γκουρουίσμός. Ανήκουν στην περιοχή της "μάγια", που συνεχώς εξαπατά, είναι τα "κόλπα" του νου του μαθητή!

"Ο Γκουρού μπορεί να είναι ανυπόληπτος ή μπορεί να είναι άγιος ο μαθητής όμως πάντα τον αγαπάει και πιστεύει σ' αυτόν. Ο Γκουρού του είναι η ζωή του. Αυτός μπορεί να είναι κομψός ή άσχημος. Μπορεί να είναι ευγενικός ή να σας κακομεταχειρίζεται όλη την ώρα. Παρ' όλα αυτά όμως, αυτός είναι ο Γκουρού σας. Χωρίς Γκουρού δεν υπάρχει κανένας δρόμος" (Σατυανάντα, Φως, σ. 203). Ούτε φυσικά ο Χριστός, όπως πιστεύουμε εμείς!

Σημ. Διαλόγου:

- Μαθητές του σουάμι Σατυανάντα, απ' όσο γνωρίζουμε έχουν ιδρύσει άσραμ στην Παιανία.

-"Γκουρού των αθλητών" ονόμασαν τον Σάι Μπάμπα. Οι Έλληνες θα θυμούνται εκείνη τη σκηνή στην Ατλάντα όταν Ελληνίδα αθλήτρια, πριν από το άλμα... φίλησε το δαχτυλίδι που της χάρισε ο γκουρού.

* * *


Ο «ΑΛΧΗΜΙΣΤΗΣ» ΝΤΙΠΑΚ ΤΣΟΠΡΑ

ΚΑΙ ΤΑ... ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ

Αν η φιλοσοφική λίθος ήταν το μεγάλο όνειρο των αλχημιστών του μεσαίωνα, τότε ο μεγάλος γκουρού του Χόλυγουντ (και όχι μόνο) Ντίπακ Τσόπρα είναι από τούς πιο πετυχημένους... αλχημιστές του αιώνα μας! Σίγουρα βρήκε την μαγική πέτρα που ακόμη και ένα θρύψαλό της μετατρέπει οποιοδήποτε μέταλλο σε χρυσάφι! Κι αν θέλετε αποδείξεις, ρωτήστε τον πόσα ζητάει συνήθως για μιάμιση ώρα διάλεξη. Απαιτεί μόνο... πενήντα χιλιάδες ( 50.000) δολάρια!!!

Βέβαια ο κ. Αντώνης Καλογήρου (πρόεδρος της Success Dynamics), οικοδεσπότης του σεμιναρίου στο οποίο ήταν καλεσμένος ο Τσόπρα τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα, μας καθησυχάζει ότι "...στην Ελλάδα ούτε στον ύπνο του δεν τα είδε ο Τσόπρα τόσα λεφτά... ". Ευτυχώς που δεν είμαστε σαν τούς - κατά τον κ. Καλογήρου- "ευκολόπιστους, ανεγκέφαλους και ακαλλιέργητους" Αμερικάνους(!), που δεν διστάζουν να ικανοποιούν τις παράλογες απαιτήσεις του γκουρού τους.

Τώρα, το ποίος είναι και το ποίος θεωρεί ποιόν ανεγκέφαλο και ευκολόπιστο είναι ένα μεγάλο θέμα, που επαφίεται στην κρίση αυτών που διαθέτουν τουλάχιστον... εγκέφαλο. Απλώς αξίζει να επισημάνουμε ότι η επίσκεψη του προσκεκλημένου του κ. Καλογήρου στην Ελλάδα έτυχε λαμπράς προβολής από τον Τύπο.

Επίσης αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός ότι κάποιος δημοσιογράφος προετοίμασε το ελληνικό κοινό δύο μήνες πριν έλθει ο Τσόπρα να "διδάξει" στη χώρα μας, ομολογώντας ότι ξεπέρασε τις όποιες επιφυλάξεις του για την "σοβαρότητα" του Τσόπρα, αφού μελέτησε (για δέκατη φορά!) το μυθιστόρημα "Ο ΑΛΧΗΜΙΣΤΗΣ" του Ρaulο Coelho. με άλλα λόγια το εν λόγω μυθιστόρημα λειτούργησε γι' αυτόν ως άριστη εισαγωγή στις διδασκαλίες του Τσόπρα.

"Ο Αλχημιστής" αποτελεί μία εύπεπτη σύνοψη των πανθρησκειακών οραμάτων και της δαιμονικής ανθρωπολογίας της Νέας Εποχής, σερβιρισμένη σε γλυκανάλατη μυθιστορηματική μορφή, που κυριολεκτικά "χρύσωσε" τούς εκδότες του. δεν είναι λοιπόν παράξενο, ένα τέτοιο βιβλίο να ανοίγει την όρεξη για την "στερεά τροφή" που προσφέρει με το αζημίωτο ο μέγας "αλχημιστής" Τσόπρα.

Το παράξενο και συνάμα εξόχως ανησυχητικό είναι, πως ένα τέτοιο βιβλίο "εθεάθη" σε προθήκη βιβλιοπωλείου... Ιεράς Μητροπόλεως! Ήταν άραγε αρκετό για τον υπεύθυνο του βιβλιοπωλείου το ότι το βιβλίο αρχίζει με μία περικοπή από το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο, που μιλάει για την "αγαθήν μερίδα" της Μαρίας (Λουκ. 10, 38-42);

Λίγη προσοχή αρκεί για να διαπιστώσουμε ότι, άλλη είναι η "αγαθή μερίδα" για την Μαρία και άλλη για τον "πρόδρομο" του Τσόπρα Ρaulο Coelho.

- για μεν την Μαρία, την αδελφή του Λαζάρου, "αγαθή μερίδα" είναι η δίψα για τα λόγια του Κυρίου, του Υιού και Λόγου του Θεού, που εν χρόνω έλαβε σάρκα και ως συγκεκριμένο Πρόσωπο "τοις ανθρώποις συνανεστράφη", για να μάς θεραπεύσει και να αποκαταστήσει την ακεραιότητα του δικού μας προσώπου.

- για τον Paulο Coelho "αγαθή μερίδα" είναι η αυτόνομη αναζήτηση και εκπλήρωση του "προσωπικού Μύθου" του καθενός, που πηγάζει από την Ψυχή του κόσμου και συγχρόνως τρέφει αυτή την Απρόσωπη Αρχή, που περιέχει τα πάντα (απόλυτος μονισμός). με δύο λόγια: εκπληρώνεις τον "προσωπικό Μύθο" σου χάνοντας κάθε προσωπική ταυτότητα αυτοκαταργούμενος μέσα στο Απρόσωπο Ένα!

- και για τον Ντίπακ Τσόπρα "αγαθή μερίδα" είναι (εκτός από τα 50.000 δολάρια για κάθε διάλεξη και τα 2.750 δολάρια για κάθε εβδομάδα στα "Κέντρα Καλής Ζωής Τσόπρα", (χώρια τη διαμονή), τα ίδια περίπου με αυτά που δέχεται και ο Coelho. Δηλαδή, και γι' αυτόν "αγαθή μερίδα" είναι το να αποκτήσεις σταδιακά την εμπειρία της συμπαντικής ύπαρξης, χάνοντας την προσωπική σου ταυτότητα και συνειδητοποιώντας ότι δεν είσαι τίποτα άλλο, παρά ένα μέρος της συμπαντικής ενέργειας που αλλάζει διαρκώς μορφή.

να λοιπόν μία ακόμη περίπτωση που το "ευαγγέλιο του Όφεως" λανσάρεται ντυμένο με φράσεις του Ευαγγελίου του Χριστού. Πρόκειται για συνηθισμένο φρούτο της Νέας Εποχής, η υπεραγορά της οποίας βρίθει από απατηλές ταμπέλες με σπαρταριστούς τίτλους προϊόντων που γράφουν: "Οι πνευματικοί νόμοι της επιτυχίας", "Εμπειρία συμπαντικής ύπαρξης", "Κέντρα Καλής Ζωής", "Infinite Possibilities", "Success Dynamics" κ.ά.

* * *


ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ

Μερικές ιστορίες θα αναφέρω παρακάτω, ιστορίες απλές, ανθρώπινες, αληθινές μέχρι την τελευταία τους λεπτομέρεια, που φανερώνουν όμως την μεγάλη αγάπη του Θεού η οποία πηγάζει από τη δική Του παντοδυναμία. Μας παρέχει πολλές ευκαιρίες να σώσουμε την ψυχή μας από την απώλεια που συνεπάγεται ο δρόμος της πλάνης και η απομάκρυνση από την Εκκλησία Του. Μάς στέλνει ανθρώπους που θα μας παροτρύνουν, να συνέλθουμε, έστω και την τελευταία στιγμή. Λέγει ένας σύγχρονος θεολόγος, ότι ο Θεός χρησιμοποιεί τα χέρια των ανθρώπων που τον αγαπούν για να βοηθήσουν "τούς αδελφούς Του, τούς ελαχίστους". Το μόνο που δεν παραβιάζει ο Κύριος είναι η ανθρώπινη ελευθερία Ο V. Losky λέγει στο βιβλίο του "Μυστική Θεολογία της Ανατολικής Εκκλησίας" ότι "ο Θεός γίνεται 'ανίσχυρος' μπροστά στην ανθρώπινη ελευθερία... Η αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να εξαναγκάσει, γιατί δεν υπάρχει αγάπη χωρίς σεβασμό. Η θεία Βουλή πάντοτε θα υποτάσσει τον εαυτό της στις αναζητήσεις, στις λοξοδρομήσεις, ακόμη και στις ανταρσίες της ανθρώπινης βουλής, για να την οδηγήσει στην ελεύθερη συναίνεση. Κάθε εικόνα στοργικού παιδαγωγού φαίνεται πολύ φτωχή, μπροστά στην εικόνα του Χριστού που σαν ζητιάνος αγάπης, περιμένει στην πόρτα της ψυχής να την ανοίξουμε, χωρίς ποτέ να τολμά να την παραβιάσει".

Δέος πρέπει να μας καταλαμβάνει μπροστά στη μεγαλειώδη αυτή εικόνα της θείας αγάπης. Ας έχουμε, λοιπόν ορθάνοιχτα τα μάτια της ψυχής μας κι ας "τείνομε τα ώτα μας" ν' ακούσομε τούς χτύπους Του ακόμη και την τελευταία στιγμή. Όπως την άκουσε ο άνθρωπος της ιστορίας μας και σώθηκε η ψυχή του. Την τελευταία στιγμή...

Είχε πέσει στην παγίδα του πονηρού που στη περίπτωσή του εμφανίστηκε με τη μορφή οπαδών της Εταιρείας "Σκοπιά". Τον επισκέφθηκαν στο σπίτι του "μάρτυρες του Ιεχωβά". Έκανε το πρώτο λάθος να "πιάσει" συζήτηση μαζί τους. Το δεύτερο λάθος ήταν να δεχθεί την "επανεπίσκεψή" τους που γίνεται μετά μια εβδομάδα από την "επίσκεψη". Η "συνεργασία" αυτή και η "συνομιλία" που στην πραγματικότητα έχει πάντοτε σκοπό τη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για την επίτευξη του σχεδίου της "Σκοπιάς", τον οδήγησε να δεχθεί την προσφορά μιας κατ' οίκον "Γραφικής Μελέτης".

Η "επίσκεψη" είναι το "φύτευμα" λέγει n Σκοπιά, η "επανεπίσκεψη" είναι το "πότισμα". Άρχισε, λοιπόν, η "μελέτη" που στόχος της, είναι η αποξένωση του ατόμου από την προηγούμενη πίστη και το "ξερίζωμα" από το προηγούμενο περιβάλλον. Οποίος κάνει αυτό το 3ο βήμα ακολουθεί ήδη ένα δρόμο που μπορεί να μην έχει επιστροφή.

Ευτυχώς για τον άνθρωπό μας το "ταξίδι" του στο δρόμο της πλάνης είχε επιστροφή. Είχε τελειώσει η διαδικασία προσηλυτισμού του και n ολοκληρωτική ένταξή του στην οργάνωση θα βεβαιωνόταν με το λεγόμενο "βάπτισμα" που αποτελεί το ένατο και τελικό στάδιο στη διαδικασία που εφαρμόζει η "Σκοπιά" για την ολοκληρωτική υποδούλωση ενός ατόμου.

Πήγε λοιπόν να ξεντυθεί και φόρεσε ένα μπουρνούζι. Μόλις βγήκε από το δωμάτιο της προετοιμασίας του άκουσε μια ηλικιωμένη κυρία να του λέγει: "Τι κάνεις χριστιανέ μου, εσύ εδώ με το μπουρνούζι;". "Ετοιμάzομαι για να βαφτιστώ" της απαντά. "και γιατί; δεν είσαι βαφτισμένος; δεν σ' έχουν βαφτίσει οι γονείς σου Oρθόδοξο χριστιανό, δεν σ' έχει μυρώσει n Εκκλησία σ' όλο σου το σώμα; Τι θέλεις κι ανακατεύεσαι μ' αυτούς εδώ και θέλεις να βουτήξεις στα βρομόνερα της πισίνας τους;" Η κυρία που του μιλούσε πήγαινε στις συναθροίσεις των "μαρτύρων" του Ιεχωβά. Είχε μια δική της πονεμένη ιστορία. Την κοίταξε παραξενεμένος για λίγο. "Βρε καλά λες" είπε. Κι απότομα πέταξε το μπουρνούζι κι εξαφανίστηκε σχεδόν τροχάδην.

Σώθηκε ο άνθρωπος της ιστορίας μας στο...παρά πέντε. Ας μην ξεχνούμε ποτέ ότι ο πονηρός μας θέτει παγίδες και εμπόδια για να μην μπορέσουμε να ακολουθήσουμε τον Κύριό μας και να μετάσχουμε στο αιώνιο πανηγύρι των ψυχών, στην ουράνια Βασιλεία Του. Ο Κύριος μάς στέλνει κοντά μας φύλακα άγγελο, όταν εμείς του τον ζητήσουμε, διότι "πράξεως αρχή n προαίρεσις". Η Εκκλησία μας δια των ποιμένων της αναπέμπει την εξής συγκλονιστική δέηση προς τον Κύριο, πρωί-βράδυ, την οποία δυστυχώς λόγω συνηθείας δεν την παρακολουθούμε με ιδιαίτερη συμμετοχή: "Άγγελον ειρήνης, πιστόν οδηγόν, φύλακα των ψυχών και των σωμάτων ημών παρά του Κυρίου αιτησώμεθα".

Οι παλαιότεροι θα θυμούνται μια εικόνα που ήταν ανηρτημένη στα περισσότερα σχολεία και παρίστανε ένα μικρό παιδάκι να περνάει μια ξύλινη γέφυρα που στο μέσο της υπήρχε μια σπασμένη σανίδα Ένας άγγελος από πίσω του, προσέχει το μικρό παιδάκι να μην πατήσει στο σπασμένο ξύλο. Η "σάπια σανίδα" είναι η παγίδα που στήνει ο Σατανάς για να πέσουν μέσα τους συνάνθρωποί μας και ιδίως οι νέοι μας που δεν "προσέχουν".

Οι γονείς ας έχουν τα μάτια της ψυχής τους ανοιχτά γιατί αυτοί έχουν υποχρέωση να είναι o φύλακας άγγελος των παιδιών τους ιδίως στην εφηβική τους ηλικία. Ας προσέχουν τα μηνύματα για να σώσουν τα παιδιά τους την ύστατη ώρα προ του τέλους. Ας πούμε ένα απλό παράδειγμα. Κάποια μέρα το παιδί μας μας δηλώνει κατηγορηματικά: "Από σήμερα δεν ξανατρώω κρέας στη ζωή μου". Αμέσως πρέπει να "χτυπήσει το καμπανάκι". Μήπως το παιδί μας έχει μπλέξει με γκουρουιστική οργάνωση ανατολικής προέλευσης που απαγορεύει στους οπαδούς της να τρώνε κρέας; Η μας ανακοινώνει ότι παρακολουθεί, όταν γυρίζει στο σπίτι αργά, μαθήματα φιλοσοφίας σε κάποιο Κέντρο ή κάποιο Όμιλο με αθώο τίτλο και ονομασία. Ας πάρομε πληροφορίες περί τίνος πρόκειται. 'Ας ζητήσουμε βοήθεια από υπηρεσίες που γνωρίζουν και μπορούν να επιληφθούν σοβαρά με το πρόβλημα Χωρίς λάθη και άστοχες κινήσεις.

Αγαπητέ φίλε αναγνώστη. Ο Κύριος μας καλεί μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής μας κοντά Του. Όσοι ζήσαμε την παρακάτω ιστορία που θα διηγηθώ, συγκλονιστήκαμε κυριολεκτικά από το μεγαλείο του θείου ελέους που μας καταδιώκει όλες τις ημέρες της ζωής μας.

Ένας γέροντας διέθεσε τα τρία τέταρτα της ζωής του να υπηρετεί την εταιρεία "Σκοπιά" με φανατισμό και πείσμα εξαρτημένου οργάνου. δεν απόκτησε οικογένεια για να έχει περισσότερο χρόνο να εργάζεται για τον "Ιεχωβά" όπως δίδασκε η εταιρεία στους ταλαίπωρους οπαδούς της. Γέρασε όμως, αρρώστησε, δεν μπορούσε πια να προσφέρει καμία υπηρεσία και η οργάνωση τον παραμέρισε, μέχρι που τον ξέχασε. Κάποιες κυρίες του φιλοπτώχου ταμείου της ενορίας πληροφορήθηκαν ότι ένας γέρος στην περιοχή τους είναι μόνος και άρρωστος κι αποφάσισαν να τον επισκεφθούν. μια μέρα χτύπησαν την πόρτα του. "Ποίος είναι;" είπε από μέσα ο γέρων ο μοναχικός, ο ανήμπορος, ο ξεχασμένος. "Είμαστε οι κυρίες της ενορίας" του απάντησαν. Ο γέρων παραξενεμένος που τον θυμήθηκαν κάποιοι άνοιξε την πόρτα και οι κυρίες μπήκαν μέσα. Περιποιήθηκαν το φτωχικό του δωμάτιο, του έφτιαξαν ζεστή σούπα και κάθισαν να του κάνουν συντροφιά, όση ώρα ο γέροντας έτρωγε. Του μιλούσαν με αγάπη και πραγματικό ενδιαφέρον, ρωτούσαν να μάθουν για τις ανάγκες του.

Ο γέρων ξαναρώτησε να μάθει ποίες είναι οι κυρίες που τον επισκέφθηκαν. "Είμαστε της ενορίας της Εκκλησίας μας". και ξαφνικά ο γέροντας ήλθε εις εαυτόν". "Θυμήθηκε". Θυμήθηκε που όταν ήταν παιδάκι πήγαινε με τη μητέρα του στην Εκκλησία και ιδίως τις μεγάλες γιορτές Χριστούγεννα και Πάσχα. Θυμήθηκε τις λαμπάδες, τα κόκκινα αυγά, το Χριστός Ανέστη. Θυμήθηκε που όταν ήταν στρατιώτης πήγαινε με τούς συναδέλφους του κάθε Κυριακή ή μεγάλη γιορτή στον ιερό ναό του στρατοπέδου. Τόσα χρόνια ενταγμένος στις τάξεις των "μαρτύρων τού Ιεχωβά" τα είχε όλα ξεχάσει, τα είχε όλα απωθήσει στα τρίσβαθα της ψυχής του. Η αδίστακτη δικτατορία του Μπρούκλιν είχε επιτύχει την ολοκληρωτική πνευματική υποδούλωσή του. με την ψυχολογική πίεση που υφίστατο και την πνευματική τρομοκρατία και όλους τούς μηχανισμούς και μεθοδεύσεις της οργάνωσης είχε καταστεί εξαρτημένο άτομο ικανό για οποιαδήποτε εντολή. Κάθισε μέρες και χρόνια σε δρόμους και γωνίες με ξεροβόρια και λιοπύρια, κρατώντας τα περιοδικά με τα χέρια του υψωμένα χωρίς να διαμαρτύρεται και να σκέπτεται, γιατί αυτό θα θεωρούνταν πνευματική "μοιχεία" και πράξη αντίθετη προς το "θέλημα του Ιεχωβά".

Ο γέρων ο μοναχικός, ο ξεχασμένος "θυμήθηκε" κι άρχισε να κλαίει πικρά και ασταμάτητα για πολύ ώρα οι κυρίες τον κοίταzαν έκπληκτες. Σπάραξε η καρδιά τους βλέποντας έναν ανήμπορο γέροντα να κλαίει με αναφιλητά. "Μη λυπάσαι παππού και μην κλαις" του είπε μια κυρία χαϊδεύοντας τα άσπρα του μαλλιά. "Ο Κύριός μας δεν σε ξέχασε. Σ' αγαπάει παππού, όλους μάς αγαπάει".

Ναι, αγαπητοί μου αναγνώστες. Ο Κύριός μας, μάς αγαπάει. και στέκεται στην πόρτα της ψυχής μας και την κτυπά. Εάν ακούσομε τη φωνή του και ανοίξουμε την πόρτα θα μπει και θα δειπνήσει μαζί μας και εμείς μαζί Του (Αποκ. 4.20). Αρκεί να την ακούσουμε και να του ανοίξουμε. Ακόμη και την τελευταία στιγμή.

* * *Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΥΠΟ ΤΟ "ΦΩΣ" ΤΗΣ "ΣΚΟΠΙΑΣ"

Άννας Μπουρδάκου, Αντιπροέδρου της Π. Ε. Γ.

Μήνυμα της Παλαιάς Διαθήκης η έλευση του Σωτήρα. Ο Ιακώβ 1200 έτη προ της γεννήσεως του Χριστού προφητεύει για τον Σηλώ. Ο Προφήτης Ησαΐας τον 8ον αιώνα π. Χ. μας λέει θα γεννηθεί από την Παρθένο ο ΕΛ ΓΚΙΜΠΟΡ ο Ισχυρός Θεός, ο Άρχων Ειρήνης. Ό Ευαγγελιστής Ματθαίος μας παρουσιάζει τον ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ο Θεός μαζί μας, αυτός είναι ο Ιησούς Χριστός των Χριστιανών, ο θεός μαζί μας, ο γεμάτος αγάπη Λυτρωτής μας. Η Ζωή, ή Αλήθεια, το Φως.
Εάν ο Χριστός είναι θεός και ταυτόχρονα άνθρωπος, τότε ο άνθρωπος μπορεί να σωθεί "εν Χριστώ", διότι στο πρόσωπο του Χριστού συντελέστηκε αληθινή κοινωνία του θνητού ανθρώπου με τον αθάνατο Θεό.
Εάν όμως ο Χριστός ήταν κτίσμα τότε δε θα ήταν δυνατό να σώσει κανένα, διότι στο πρόσωπό Του δεν συντελέστηκε πραγματική ένωση μεταξύ Θεού και ανθρώπου. Ακόμη, εάν τον πιστεύουμε σαν κτίσμα δεν μπορούμε να ονομαζόμαστε Χριστιανοί, δηλαδή να φέρωμε το όνομα ενός κτίσματος· αυτό, το λιγότερο, είναι ασυνεπές.
Ή εταιρεία "Σκοπιά" από την εποχή της ιδρύσεώς της από τον Κ. Ρώσσελ έως σήμερα, κηρύττει για τον Ιησού Χριστό:
Ο Κ. Ρώσσελ, στις Γραφικές Μελέτες τόμο Γ', σελ. 63:
"Μιχαήλ (όπερ σημαίνει όστις ως Θεός ή ο εκπροσωπών τον Θεόν) είναι το αποδιδόμενον ενταύθα όνομα εις τον Μέγαν Λυτρωτήν".
Ό Ιωσήφ Ρόδερφορδ:
1927. "Δημιουργία", σελ. 16:
"Ό "τίτλος" ή όνομα αρχάγγελος έφηρμόσθη επίσης κατά καιρούς εις τον Λόγον, όταν υπηρέτει τον Ιεχωβά υπό τινα ειδικήν Ιδιότητα. Εις εκ των τίτλων του είναι Μιχαήλ".
1928. "Καταλλαγή", σελ. 84-5: Ιωάννου Ε' 26, "Τούτο δεικνύει ότι τον καιρό εκείνο ο Ιησούς δεν κατείχε αθανασία. Ένεκα της πιστότητας του Ιησού εις τας δοκιμασίας... Ο Θεός αντάμειψεν αυτόν δια του μεγίστου βραβείου της αθανασίας. Ο Ιησούς δεν κατείχε την αθανασία προ της αναστάσεως αυτού".
1928, "Κυβέρνησις", σελ. 105: "Ό Ιεχωβά έχρισε τον υιόν του να είναι Βασιλεύς ή Άρχων και προτού του επιτρέψει να βασιλεύσει, θέλησε να τον δοκιμάσει... Εάν ο Ιησούς παρέβαινε την συμφωνία του μετά του Θεού όπως είναι πιστός εις αυτόν, θα απέθνησκε και δεν θα ελάμβανε το αξίωμα του κυβερνήτου του κόσμου. Εάν απεδείκνυε πιστότητα θα ήταν άξιος να λάβει δύναμιν και δόξα".
1930, "Φως", τόμος Β', σελ. 343: "Κατά το 1918 ο Ιησούς ήτος δις "δεδοκιμασμένος", άπαξ όταν ήτο επί της γης και δεύτερον όταν πολέμησε και έξέβαλε τον Σατανά εκ του ουρανού".
1932, "Διεκδίκησις", τόμος Α', σελ. 279: "Ο Χρίστος Ιησούς είναι ο μέγας σφαγεύς και τώρα περιζώνεται την μάχαιρα του και ελαύνει νικηφόρος εις τον πόλεμον".
Μετά τον Ρόδερφορδ ή "Σκοπιά":
1943, "Ή αλήθεια ελευθερώσει υμάς", σελ. 42: "Ο Ιεχωβά θα έκανε τον υιό Του "στόμα" για να μιλάει στα άλλα πράγματα".
1958, "Γεννηθήτω το θέλημα Σου", σελ. 374:
"Όταν πέθανε ως άνθρωπος ο Ιησούς... ανέλαβε πάλι το ουράνιο όνομα του Μιχαήλ. Το όνομα Μιχαήλ ανελήφθη πάλι για να το συνδέσει με την προανθρώπινη ύπαρξη του. Ως Μιχαήλ ήταν το ουράνιο μέλος το όποιον η από αγίους αγγέλους συζυγική οργάνωσις του Ιεχωβά η συμβολική "γυνή" του Ίεχωβά επρομήθευσε για να αποτελέσει το Σπέρμα..."
1965, "Πράγματα εις τα οποία είναι αδύνατον τα ψευσθή ο θεός", σελ. 123: "Πολλοί σπουδασταί της Γραφής δεν καταλαβαίνουν ότι ο μονογενής Υιός είναι μία κτίσις. Λέγουν ότι εγεννήθη από τον Θεόν, αλλά τότε θα υπήρχε κάποιο θηλυκό... ή ο θεός έχει μήτρα. Ό θεός δεν είναι γένους θηλυκού".
1982, "Μπορείτε να ζήτε για πάντα στον Παράδεισο στην γη", σελ. 144: "Άλλα αφού ο Θωμάς μπόρεσε να βάλει το δάκτυλο του στην τρύπα της πλευράς του Ιησού, δεν αποδεικνύει αυτό, ότι ο Ιησούς αναστήθηκε από τους νεκρούς με το ίδιο σώμα με το όποιο είχε καρφωθεί πάνω στον πάσσαλο; Όχι γιατί ο Ιησούς απλώς υλοποιήθηκε, δηλαδή πήρε κάποιο σάρκινο σώμα ακριβώς όπως είχε κάνει και ο άγγελος στο παρελθόν. Προκειμένου να πείσει τον Θωμά ότι ήταν Αυτός, χρησιμοποίησε ένα σώμα με πληγές".
1995, "Γνώση", σελ. 62-69: "Μονογενής = τον δημιούργησε απ' ευθείας. Κατά τον θάνατο
του ο Ιησούς παρέδωσε την ανθρώπινη ζωή του για πάντα Ή σωτηρία μας δεν ήταν ο πιο σημαντικός λόγος που έζησε και πέθανε ο Ιησούς στην γη".
Μελετώντας με προσοχή όλα αυτά τα αποσπάσματα των διαφόρων βιβλίων της Σκοπιάς ανακαλύπτουμε ότι το κήρυγμα αναφορικά με το πρόσωπο του Ιησού Χριστού είναι κάτι διαφορετικό από ό,τι μας λέει ή Αγία Γραφή.
Ή διδαχή της Σκοπιάς είναι ξένη από τον ΓΙΑΧΒΕ των προφητών της Παλαιάς Διαθήκης, από τον σαρκωθέντα Θεο-Λόγο της Καινής Διαθήκης, από τον Κύριο και Θεό του Θωμά, τον Θεάνθρωπο Σωτήρα των Χριστιανών.

* * *

Ο Ιησούς ας είναι γλυκύ μελέτημα της καρδίας σου, ο Ιησούς ας είναι εντρύφημα της γλώσσης σου ο Ιησούς ας είναι ή αναπνοή σου· και ποτέ να μη κορέννυσαι επικαλούμενος τον Ιησού. Διότι εκ της τοιαύτης συνεχούς και γλυκύτατης μνήμης του Ιησού, θέλουσιν εμφυτευθή, θέλουσιν αυξήση και δένδρα μεγάλα θέλουσι γίνη εις την καρδίαν σου, αι τρεις εκείναι μεγάλαι και θεολογικαί αρεταί: η πίστις, η ελπίς και η αγάπη.
... Η ψυχή, η αγαπώσα τον Ιησούν, επειδή ο Ιησούς είναι εις τους ουρανούς και δεν είναι παρών να τον βλέπη και απολαύη, κατ' άλλον τρόπον δεν δύναται να παρηγορή την προς τον Ιησούν αγάπην της, πάρεξ δια της συνεχούς ενθυμήσεως του αγίου του ονόματος, βοώσα πάντοτε μετ' αγάπης και δακρύων και πόνου καρδίας· Ιησού μου, Ιησού μου Αγαπημένε!

Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης


Ο «ΘΟΛΟΣ ΤΗΣ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ»

Καθώς πλησιάζουμε στο έτος 2000, όλο και περισσότερο εντείνεται από την πλευρά των οργανώσεων της "Νέας Εποχής", η προπαγάνδα του βασικού δόγματός των, ότι όπου νάναι αρχίζει η χρυσή Νέα Εποχή, μία εποχή ελευθερίας, φώτισης και ευτυχίας για την ανθρωπότητα. και επειδή είμαστε "στο κατώφλι της τρίτης χιλιετίας", (δηλαδή της "Νέας Εποχής" κατ? αυτούς), θα πρέπει αυτές οι ιδέες να μπουν καλά και βαθιά στο μυαλό τού κόσμου. Σε όλους. Νέους και ηλικιωμένους. και κυρίως στα παιδιά, που θα είναι οι αυριανοί πολίτες αυτού του "χρυσού" κόσμου που μάς ετοιμάζουν, κάνοντας βέβαια "λογαριασμούς χωρίς τον ξενοδόχο", ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Θεός, ο πραγματικός κύριος της ιστορίας. Έτσι, όπως διαβάζουμε στον Τύπο, (εφημ. "Ελευθεροτυπία", 26.2.1998), ο Άγγλος πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ στις 24.2.1998 παρουσίασε Σε ειδική τελετή "το μέγαρο της χιλιετίας", το οποίο θα δημιουργηθεί στο Γκρήνουιτς, ανατολικά του Λονδίνου, θα κοστίσει 360 δις. δρχ.(!) και θα έχει έκταση όσο 12 γήπεδα ποδοσφαίρου και ύψος 50 μέτρα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα: "Μία καθιστή ανδρόγυνη φιγούρα, ψηλότερη από το Άγαλμα της Ελευθερίας, αποτελεί τη Ζώνη του Σώματος. οι επισκέπτες θα μπαίνουν από είσοδο στη μέση της φιγούρας, θα μαθαίνουν για τη βιολογία του ανθρώπινου σώματος, την αναπαραγωγή, την πλαστική χειρουργική... και θα βγαίνουν από τη φτέρνα της. Ξαπλωμένοι Σε αναπαυτικά βαρκάκια θα πλέουν στον Ποταμό των Ονείρων, διασχίζοντας ειδυλλιακά τοπία. Στο πνευματικό επίπεδο ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τις διάφορες θρησκείες και να διαλογιστεί μέσα στις "οάσεις της ηρεμίας"... Η περιπέτεια στο Ζωντανό Νησί έχει στόχο να αφυπνίσει την οικολογική συνείδηση των επισκεπτών, που μαθαίνουν πώς να προστατεύουν το περιβάλλον με τις καθημερινές τους επιλογές".

Αξίzει τον κόπο να σχολιάσουμε την περιγραφή που μάς δίνει η ειδησεογραφία. και κατ? αρχήν ας σταθούμε στην "ανδρόγυνη φιγούρα". Όπως λέγει η Έλενα Μπλαβάτσκυ, ιδρύτρια της Θεοσοφικής εταιρείας, "όλοι οι λαοί εξέλαβαν την πρώτη τους θεότητα σαν ανδρογυνική". (Βλ. "Λεξικό των Συμβόλων" του Juan-Eduardo Cirlot, εκδ. Κονιδάρη 1995, σελ. 93).

Στην αλχημεία επίσης ο ανδρογυνισμός παίζει ένα σημαντικό ρόλο.

με την προβολή λοιπόν της ανδρόγυνης-ερμαφρόδιτης (=Ερμής + Αφροδίτη) μορφής, δίδεται ένα πνευματικό στίγμα. Αυτό τού αποκρυφισμού και της υποχώρησης Σε πρωτόγονες-δαιμονικές μορφές θρησκευτικότητας. Λίγο παρακάτω στο κείμενο διαβάζουμε ότι οι επισκέπτες, κυρίως παιδιά, διότι σ? αυτά θα απευθύνεται η νεοεποχίτικη ξενάγηση-"εκπαίδευση", θα μαθαίνουν για την αναπαραγωγή. Αυτό βέβαια είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, που αν το αφήσουμε στα χέρια ανθρώπων που έχουν ως δόγμα τους το "κάνουμε σεξ μέχρι να πεθάνουμε", όπως κάποιος φορέας στην Ελλάδα που φιλοδοξεί να διαπαιδαγωγήσει (παραμορφώσει) σεξουαλικά τα παιδιά μας, τότε δεν χρειάζεται και πολύ για να πέσει η νεολαία σαν ώριμο φρούτο στο αδηφάγο στόμα της Νέας Εποχής.

Στη συνέχεια του κειμένου προκαλεί ερωτηματικά η επιλογή ειδικά της πλαστικής χειρουργικής για να αναφερθεί στο σημείο αυτό, ενώ υπάρχουν ένα σωρό επιστημονικά επιτεύγματα και ειδικότητες στο χώρο των επιστημών της Υγείας. Άθελα πάει το μυαλό μας στον Μάικλ Τζάκσον, ο οποίος από το "σταρ σύστεμ" έχει αναχθεί Σε ίνδαλμα ενός μεγάλου μέρους της αποπροσανατολισμένης νεολαίας μας. Ο αστέρας του ροκ Μάικλ Τζάκσον, με τις αλλεπάλληλες επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής, "κατάφερε" να παρουσιάζεται σαν ένα ον που δεν μπορείς να καταλάβεις αν είναι άνδρας ή γυναίκα και η σύνδεση με την ανδρόγυνη φιγούρα του "θόλου της χιλιετίας" είναι αναπόφευκτη. οι σχεδιαστές, φαίνεται, της Νέας Εποχής, τέτοιοι θέλουν να είναι οι στόχοι της νεολαίας μας.

και μετά το μπέρδεμα των φύλων, ερχόμαστε στο μπέρδεμα των θρησκειών, που είναι ένας από τούς δύο βασικούς στόχους της Νέας Εποχής (ο άλλος είναι η Νέα Τάξη πραγμάτων Σε πολιτικο-οικονομικό επίπεδο, με σκοπό την εγκαθίδρυση μιας Παγκόσμιας Κυβέρνησης). Διαβάζουμε: "Ανάλογα, με τη θρησκεία που επιλέγει, βρίσκει τη γαλήνη στην εσωτερική αυλή ενός χριστιανικού μοναστηριού, βιώνει τη λιτότητα των ιαπωνικών κήπων Ζεν, ενδίδει στην υπεραφθονία των μουσουλμανικών κήπων". Προβάλλεται εδώ το νεοεποχίτικο δόγμα και στόχος του θρησκευτικού συγκρητισμού. Όλες οι θρησκείες θεωρούνται "δρόμοι που οδηγούν στον ίδιο σκοπό". Νόμιμες εκφάνσεις, μη επιδεχόμενες αξιολογική διαφοροποίηση, της ροπής του ανθρώπου προς "κάτι το ανώτερο". Οι δαιμονικές αυτές ιδέες έχουν διαδοθεί τόσο, και έχουν προκαλέσει τέτοια διάβρωση, ώστε φθάσαμε στο σημείο και από επίσημα ορθόδοξα χείλη (Μητροπολίτης Ελβετίας Δαμασκηνός), να υποστηρίζεται, ότι "κατά βάθος μία εκκλησία ή ένα τέμενος... αποβλέπουν στην ίδια πνευματική καταξίωση του ανθρώπου".(Βλ. Περιοδικό "Επίσκεψις" 494 [31.7.1993], σελ. 23) Τίθενται λοιπόν στο ίδιο επίπεδο η αλήθεια του Χριστού από τη μία και το ψέμα των αιρέσεων από την άλλη, η Αποκάλυψη του Θεού στον άνθρωπο στην ίδια μοίρα με τις ανθρώπινες ή και δαιμονικές κατασκευές.

και όποιος δεν αποδέχεται το μοντέλο ενός τέτοιου δαιμονικού πλουραλισμού, που ανάγεται Σε δόγμα, αλλά διακηρύσσει ότι μόνον ο Χριστός είναι "η οδός και η αλήθεια και η ζωή", αυτός βαφτίζεται φανατικός και φονταμενταλιστής. και τέλος, (αν υπάρχει τέλος στη σειρά των νεοεποχίτικων προπαγανδιστικών μηνυμάτων), καθώς προχωρούμε στην ανάγνωση και σχολιασμό της σχετικής ειδήσεως, συναντούμε την "οικολογική συνείδηση που πρέπει να αφυπνισθεί". Όχι όμως για να σέβεται και να προστατεύει κανείς το περιβάλλον, "ως βασιλεύς και φύλαξ της κτίσεως", κατά την ορθόδοξη αντίληψη και διδασκαλία, αλλά για να ταυτίζεται μαζί της, αφού σύμφωνα με το πανθεϊστικό δόγμα "όλα είναι ένα", όλα είναι Θεός.

Το μελετώμενο να στηθεί "Μέγαρο (η θόλος) της χιλιετίας", κατά τον Βρετανό πρωθυπουργό, θα είναι "σύμβολο της βρετανικής αυτοπεποίθησης" και "θα γίνει το καμάρι όλου του κόσμου". Οι υπερφίαλες δηλώσεις, μας θυμίζουν την ανθρώπινη αλαζονεία όπως εκδηλώθηκε στην περίπτωση του πύργου της Βαβέλ ή του υπερωκειανείου "Τιτανικός", που βυθίστηκε στις 14 Απριλίου του 1912, πραγματοποιώντας το παρθενικό του ταξίδι. Αλλά, τι άλλο μπορεί να περιμένει κανείς, αν σκεφθεί ότι το "υδροχοϊκό ευαγγέλιο" ή "ευαγγέλιο της Νέας Εποχής", στην οποία θέλει να μυήσει τούς ανθρώπους o "θόλος της χιλιετίας", είναι το "ευαγγέλιο" της αυτοσωτηρίας, της αυτοανυψώσεως και αυτοαναγορεύσεως του ανθρώπου σε Θεό; "Θεό" από τη φύση του και με τις δικές του δυνάμεις;

* * *ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ π. ΠΑΙΣΙΟ

(Η κατωτέρω συνομιλία του π. Παϊσίου μ' έναν ευλαβή νέο, πού είχε πλανηθεί από τις κακοδοξίες προτεσταντικής αιρέσεως, δημοσιεύτηκε στην ετησία έκδοση "Ο Όσιος Γρηγόριος" της Ιεράς Κοινοβιακής Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους του έτους 1995.

Ο μακαριστός γέροντας με τις φαινομενικά απλοϊκές απαντήσεις του στις υπαρξιακές ανησυχίες ενός νέου, έσωσε κι αυτή την ψυχή από την απώλεια και τον επανέφερε στην αγκαλιά της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου, Αρχιμανδρίτης π. Γεώργιος μας έδωσε την ευλογία του για την αναδημοσίευση του κειμένου της συνομιλίας αυτής).

Κάποια στιγμή λοιπόν αποφάσισα να πάω στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Εξομολογήθηκα και άρχισα να μεταλαβαίνω τακτικά. Είχα όμως πολλά και σοβαρά ερωτηματικά και δεν εύρισκα απάντηση. Επεδίωξα και είχα συναντήσεις με Θεολόγους κληρικούς, και πάλι όμως χωρίς αποτέλεσμα.

Η σοβαρή ασθένεια θέλει μεγάλο Νοσοκομείο.

"Κώστα, όσο κι αν προσπαθήσω δεν πρόκειται να πεισθείς με τίποτα. Θέλεις να καταλάβεις τα μυστήρια του Θεού με τη δική σου λογική. Αυτό δεν είναι ορθόδοξο. Ένα πράγμα μόνο σε σώζει: να έρθεις να πάμε στο Άγιο Όρος. Έρχεσαι;" Ήταν η γνωμάτευση του Αρχιμανδρίτη στον οποίο με οδήγησε ο Θεός, πιστεύω. Αφού συμφώνησα, μου έδωσε πληροφορίες για ένα μεγάλο χειρούργο (δικός μου ο χαρακτηρισμός) που είναι εκεί, και πήγαμε. Το όνομά του είναι π. Παϊσιος. Κάποιος άλλος ευλογημένος γέροντας από τον Πύργο έμαθα αργότερα ότι είπε για μένα: "αν τον δεχτεί ο π. Παϊσιος έχει καλώς, αν όχι, θα χαθεί από την υπερηφάνειά του". Έχει ακόμα δίκιο... Ευτυχώς που ο Χριστός έχυσε το δικό Του αίμα για τις δικές μας αμαρτίες. Δόξα στο άγιο όνομά Του.

θα προσπαθήσω να μεταφέρω όσο πιστά γίνεται την κουβέντα με τον π. Παϊσιο.

Ερώτηση: Η Αγία Γραφή διδάσκει ότι μόνο ο Ιησούς Χριστός σώzει. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία παρακαλούμε και την Παναγία να μας σώσει. Είναι σωστό;

Απάντηση: Ο Ιησούς είναι ο μοναδικός Σωτήρας. Αυτός πρόσφερε τον εαυτό Του για μας. Άκου τώρα. Αν ήσουν κάποιος μεγάλος με εξουσία και πήγαινες σε μια πόλη με τη μάνα σου, όλοι που θα σε περίμεναν εκεί θα χαιρέταγαν και σένα και την μάνα σου. θα έλεγαν και τα καλύτερα λόγια γι' αυτήν, κι ας μη γνώριζαν τίποτα για την ίδια. Εσύ που θα τ' άκουγες, θα χαιρόσουν, θα καμάρωνες για την μάνα σου. Έτσι κι ο Χριστός χαίρεται και καμαρώνει για την μάνα Του, όταν μας ακούει να λέμε καλά λόγια γι' αυτήν. Κοίτα. Αν μια φτωχιά πήγαινε στη μάνα σου και την παρακαλούσε να σου ζητήσει να την διορίσεις σε μια θέση κι εσύ έκαμνες τη χάρη της μάνας σου, τότε εκείνη η φτωχιά θα έλεγε ότι η μάνα σου την έσωσε, αν και εσύ την διόρισες. Ε, έτσι κι εμείς λέμε η Παναγία να μας σώσει. και ο γιος Της που έχει την εξουσία, αλλά είναι ταπεινός, χαίρεται να μας ακούει να λέμε καλά λόγια για τη μάνα Του.

Ερώτηση: Ο Κύριος δίδαξε να προσευχόμαστε στο Θεό-Πατέρα. Η Ορθόδοξη Εκκλησία προσεύχεται στη Θεοτόκο και τούς Αγίους που ήταν άνθρωποι. Είναι σωστό;

Απάντηση: Άκου. Όλες οι προσευχές πάνε στο Θεό. Εμείς προσευχόμαστε στην Παναγία και τούς Αγίους, δηλαδή τούς παρακαλούμε να προσευχηθούν και αυτοί στον Κύριο για μας και η προσευχή τους έχει μεγάλη δύναμη.

- Ναι, αλλά... (τον διέκοψα) η Παναγία και οι Άγιοι ήταν άνθρωποι και πέθαναν. δεν μας ακούνε, ούτε είναι πανταχού παρόντες. Μήπως o Θεός θυμώνει να προσευχόμαστε σ' αυτούς; Εδώ είναι μεγάλη η υποχρέωσή μου να τονίσω με κάθε έμφαση αυτό που μου συνέβη. Τη στιγμή που έλεγα τη λέξη "αλλά", ένιωσα να με καρφώνει κάτω στη γη ένα δόρυ και χωρίς να πονάω δεν μπορούσα να κάνω "κιχ", ενώ κάτι άνοιξε μέσα μου και "ρούφηξα" όσα ο άγιος γέροντας μου έλεγε.

- Παιδί μου, συνέχισε, για το Θεό κανένας δεν πεθαίνει. Όταν κάποιος πεθάνει, πέθανε για μας που μείναμε ακόμα στη γη. δεν πεθαίνει για το Θεό. Κι αν αυτός έχει παρρησία κοντά Του, μαθαίνει από το Χριστό ότι τον παρακαλούμε να προσευχηθεί για μας και προσεύχεται, ενώ o Χριστός ακούει και χαίρεται. Η προσευχή του δικαίου έχει μεγάλη δύναμη.

Ερώτηση: 'Ο Κύριος λέει: "Εγώ είμαι Κύριος ο Θεός σου. μη κάνεις είδωλο, ούτε κανενός ομοίωμα. μη προσκυνήσεις αυτά. Μήτε να τα λατρεύσεις, διότι εγώ Κύριος ο Θεός σου είμαι Θεός ζηλότυπος". Η Ορθόδοξη Εκκλησία προσκυνάει τις εικόνες. Είναι σωστό;

Απάντηση: Ακου. Η μάνα που έχει το παιδί της στον πόλεμο, φοβάται γι' αυτό νύχτα-μέρα. Έχει πολλή αγωνία. Ξαφνικά παίρνει ένα γράμμα από το παιδί της με μια φωτογραφία του μέσα. Όταν τη βλέπει τι κάνει; Την πιάνει στα χέρια της και τη φιλί, τη βάzει στον κόρφο της ν' αγγίξει την καρδιά της. Ε, τι νομίζεις; Αυτή η μάνα με τέτοιο φλογερό πόθο που έχει για το παιδί της πιστεύει ότι φιλί τη φωτογραφία; Το ίδιο το παιδί της πιστεύει ότι φιλί. Το ίδιο πιστεύει και όποιος έχει φλογερό πόθο για την Παναγία και τον άγιο πού προσκυνάει. δεν προσκυνάμε τις εικόνες γιατί είναι οι εικόνες, αλλά για τούς αγίους. και αυτούς όχι γιατί είναι τα πρόσωπα που είναι, αλλά γιατί αγωνίστηκαν για το Χριστό. Ο Θεός είναι ζηλότυπος, είναι αλήθεια. Όχι όμως για τούς δικούς Του, αλλά για τον διάβολο. Ο πατέρας δε ζηλεύει τα δικά του παιδιά. Μην ανησυχείς, ο Κύριος χαίρεται όταν σε βλέπει να σέβεσαι και ν' αγαπάς τη Μάνα Του και τούς Αγίους.

Ερώτηση: οι Προτεστάντες..., οι Ευαγγελικοί..., οι Πεντηκοστιανοί...

Απάντηση: Ο Λούθηρος είχε παράπονα από τον Πάπα και δικαιολογημένα. Αν ήταν ειλικρινής, τότε γιατί δεν πήγε στην Ορθόδοξη Εκκλησία από την οποία δεν είχε κανένα παράπονο, αλλά έφτιαξε άλλη "εκκλησία" δική του; Άφησε τους αυτούς. Μην ξαναπάς εκεί. να πηγαίνεις στην Εκκλησία, να εξομολογηθείς εσύ και η γυναίκα σου στον ίδιο πνευματικό και όλα θα πάνε καλά.

Ερώτηση: Πάτερ Παϊσιε, δεν ξέρω να προσεύχομαι. Πώς πρέπει να προσεύχομαι;

Απάντηση: να αισθάνεσαι ότι είσαι μικρό παιδί και ο Θεός Πατέρας σου. Άρχισε τότε να του γυρεύεις. Αν του γυρέψεις και τίποτα χαζά πράγματα, μη στενοχωρηθείς, δε θυμώνει. Αυτός κοιτάει την καρδιά σου και θα σου δώσει ό,τι είναι το καλύτερο για σένα. Είναι όπως ένα παιδί πού ζητάει από τον πατέρα του να του αγοράσει μηχανάκι, γιατί πιστεύει ότι μεγάλωσε, και o πατέρας επειδή φοβάται μήπως πάθει το παιδί του κανένα κακό, μπορεί να αργήσει, αλλά στο τέλος του αγοράζει αυτοκίνητο.

Ερώτηση: Όταν προσευχόμαστε είναι καλό να περιμένουμε στην προσευχή μέχρι να αισθανθούμε χαρά; Το κάνω πολλές φορές και μου συμβαίνει.

Απάντηση: Όχι. Τότε θα είναι σαν το παιδί που ζητάει κάτι από τον πατέρα του, όχι για να του το αγοράσει, αλλά για να το χαϊδέψει μόνο.

Ευχαριστώ και δοξάζω το Θεό πού με αξίωσε να γνωρίσω έναν άγιο άνθρωπο όσο είναι ζωντανός στη γη, να τον συμβουλεύομαι και να προσεύχεται για μένα και την οικογένειά μου.

Αλήθεια πόσο θαυμάσιος είναι ο Θεός. Πόσο πανάγαθος και πολυεύσπλαχνος! Δόξα στο άγιο όνομά Του. Έτσι έγινα - όχι έγινα, μ' έκανε ο Κύριος - Ορθόδοξος Χριστιανός, χωρίς βέβαια να ξεχνώ και κάτι ακόμα που μου είπε o π. Παϊσιος, ότι δηλαδή δίνουμε εξετάσεις κάθε στιγμή...

* * *


«ΤΙΜΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ

ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ»

Άρθρο του Herbert Rosedale, Προέδρου της American Family Foundation, το οποίο δημοσιεύθηκε στο φυλλάδιο Fair News την άνοιξη του 1997 που εκδίδει η Αγγλική Πρωτοβουλία Γονέων και γράφτηκε εξ αιτίας της αυτοκτονίας των 39 μελών της αιρέσεως "Οι πύλες του Ουρανού".

"Υπάρχει απόλυτη σιγή στο μέγαρο του Σαν Ντιέγκο. Κανένας δεν χύνει δάκρυα εκεί. δεν υπάρχουν πολλοί επισκέπτες στα μνήματα των ανθρώπων που πέθαναν στο Τζονστάουν. Είναι πολύ ήσυχα στο νεκροταφείο. δεν σκεπτόμαστε συχνά τούς ανθρώπους πού πέθαναν. και για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, δεν σκεπτόμαστε τούς ανθρώπους που κακοποιούνται από τις καταστροφικές λατρείες αφού δεν υπάρχουν εντυπωσιακοί τίτλοι στις εφημερίδες γι' αυτούς!

δεν ακούμε την αντήχηση των κτυπημάτων που δέχονται τα παιδιά, και ποίος άκουσε ποτέ τον θόρυβο ενός κατεστραμμένου γάμου ή μίας σπασμένης καρδιάς; Όμως όσοι από μάς ασχολούνται με τα θέματα των καταστροφικών λατρειών γνωρίζουμε τον πόνο. Γνωρίζουμε την έλλειψη που νιώθει κάποιος όταν καταστρέφεται μία οικογένεια. Ακούμε την σιγή των άδειων χώρων που απομένουν στις ζωές των ανθρώπων όταν τα παιδιά τους ή Οι σύζυγοι εξαφανίζονται.

Αλλά τι πρέπει να κάνουμε και τι μπορούμε να κάνουμε, για να μην ξανασυμβούν τραγωδίες Σαν αυτή που συνέβη σ' αυτόν τον αβέβαιο κόσμο; Πρέπει και μπορούμε να είμαστε διαθέσιμοι και έτοιμοι να βοηθήσουμε τούς άλλους, να διαλέξουν τη ζωή αντί του θανάτου και να κάνουν τις σωστές επιλογές για τη ζωή τους.

Αυτό είναι μία υποχρέωση πού έχουμε από σεβασμό προς τούς νεκρούς. Κανένας δεν προσχωρεί σε μία λατρεία για να αυτοκτονήσει.

με το να πληροφορούμε τούς ανθρώπους για να γνωρίζουν τι αποφάσεις πρέπει να πάρουν, δεν παρεμβαίνουμε στην προσωπική τους επιλογή. Είναι μία αναγνώριση της σπουδαιότητάς τους, όταν προσφέρεται βοήθεια σε οικογένειες που ένα τους μέλος έχει αποφασίσει να διαχωριστεί από την οικογένεια Είναι κάτι περισσότερο από μία απλή πράξη καλοσύνης, είναι μία αντίδραση γεμάτη από συμπάθεια. Βοηθώντας άτομα που επέλεξαν να φύγουν από μία ομάδα που τούς εξουσιάζει, αλλά πού έχουν ακόμη νωπά τα σημάδια των εμπειριών τους, είναι μία πράξη σεβασμού.

δεν πρέπει αυτή την περίπτωση να την βάλουμε στην άκρη ή να την βάλουμε σ' ένα κουτί που έχουμε γράψει απ' έξω "αρχειοθέτησέ το και ξέχνα το" μέχρι την επόμενη φορά που θα έχουμε καινούριες επικεφαλίδες και καινούρια πτώματα. Πρέπει να την χρησιμοποιήσουμε Σαν προειδοποίηση.

Σκεφτείτε όλους αυτούς τούς ανθρώπους που έφυγαν από την Πύλη τού Ουρανού πριν η πόρτα τούς κλείσει τελείως μέσα. Γιατί αυτοί έφυγαν; Γνώριζαν αυτοί που έμειναν τι θα τούς συνέβαινε όταν στρατολογήθηκαν; Ήταν δυνατόν η πληροφόρηση και η εκπαίδευση να τούς είχαν δώσει στοιχεία πού θα ήταν ζωντανοί σήμερα; τι γίνεται με όλους τούς άλλους ανθρώπους που τούς ζητούν να μπουν σε άλλες καταστροφικές λατρείες; Πρέπει να σταματήσουμε να περνάμε πολλές από τις ώρες μας με την ανάλυση των εσχατολογικών ή άλλων ομάδων, μόνο Σαν θέμα περιέργειας; και τι γίνεται με όλη αυτή τη φασαρία περί Internet;

Τέλος πάντων πρέπει να δούμε εάν αυτή τη φορά μάθαμε ένα μάθημα πού δεν είχαμε μάθει πριν. Υπάρχουν ορδές ανθρώπων που τούς εξόντωσαν Οι καταστροφικές ομάδες, οικογένειες, γυναίκες, παιδιά, όλοι τους θύματα της κατάχρησης της δύναμης αυτών των ομάδων. δεν υπάρχουν όμως δυστυχώς αρκετοί άνθρωποι για να τούς βοηθήσουν και να τούς παρηγορήσουν.

δεν θα μάθουμε ποτέ εάν υπήρξε έστω και ένας μεταξύ αυτών των 39 νεκρών που είχαν ενταφιασθεί ζωντανοί σ' αυτή την έπαυλη που ίσως να άλλαξε τα μυαλά του την τελευταία στιγμή και να ήθελε να ζήσει.

Γνωρίzουμε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι μέλη αυτών των ομάδων στις ΗΠΑ, Οι οποίοι αυτή τη στιγμή έχουν αμφιβολίες και μπορεί να μιλήσουν με κάποιον ζητώντας τη συμβουλή του, και να διαλέξουν τη ζωή μετά από αυτή τη συζήτησn. Είναι ντροπή μας εάν επιλέξουμε την απραξία και την απόρριψη και γυρίσουμε την πλάτη μας στα απλωμένα τους χέρια και αγνοήσουμε τις κραυγές τους. "Έχει λεχθεί ότι εάν σώσεις μία ζωή είναι σα να σώzεις ολόκληρη την ανθρωπότητα, και επίσης ότι εάν έχεις τη δυνατότητα να σώσεις μία ζωή και γυρίσεις την πλάτη σου, είναι σα να την γυρνάς σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Είναι λοιπόν η επιλογή μας, όπως επίσης και η δική τους και η ευθύνη μας, όπως επίσης και η δική τους".

* * *ΖΗΤΩ. ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ

Dvorkin.JPG (17257 bytes)

Σε παλαιότερη φωτογραφία, ο αείμνηστος π. Αντώνιος Αλεβιζόπουλος και ο καθηγητής Alexander Dvorkin

Με την κραυγή αυτή και Με χειροκροτήματα, έγινε δεκτή η απόφαση Δευτεροβαθμίου Δικαστηρίου της Ρωσίας που επικύρωσε πλήρως την αθωωτική απόφαση Πρωτοδικείου της Μόσχας, Με την οποία απόφαση, απερρίφθησαν όλα τα αιτήματα των αιρέσεων και απηλλάγη ο Ρώσος Πανεπιστημιακός καθηγητής Dvorkin και το Πατριαρχείο Μόσχας πάσης κατηγορίας. Στα υπ' αριθ. 9 ( 10) τεύχος του περιοδικού "Διάλογος" δημοσιεύεται εμπεριστατωμένο άρθρο για τη "Δίκη της Μόσχας" του νομικού κ. Γεωργίου Κρίππα διδάκτορος Συνταγματικού Δικαίου. Εντυπωσιακή είναι η τελευταία παράγραφος του άρθρου όπου ο κ. Κρίππας αναφέρει:

"Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πρόεδρος του Δικαστηρίου μετά την έκδοση της αποφάσεως σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε, ομολόγησε, ότι εντυπωσιάστηκε Με τα όσα άκουσε για την καταστροφική δράση των αιρέσεων, τα οποία προηγουμένως δεν εγνώριζε καθόλου. Ο καθηγητής Alexander Dvorkin μας έστειλε επιστολή για να μας αναγγείλει τη νίκη των αμυντικών δυνάμεων της Ρωσίας κατά της απειλής των νέων θρησκευτικών κινήσεων και λατρειών, η οποία όντως έχει διεθνές ενδιαφέρον. Ο κ. Ντβουόρκιν συμμετείχε στις τρεις τελευταίες πανορθόδοξες συνδιασκέψεις ως εντεταλμένος της Ρωσικής Εκκλησίας. Τον εκτιμούσε ιδιαίτερα ο μακαριστός π. Αντώνιος Αλεβιζόπουλος γιατί διέκρινε την ευαισθησία του και την αγωνία του Στα θέματα που τον απασχολούσαν και απασχολούν όλους τούς ερευνητές του σκηνικού και της δραστηριότητας των αιρέσεων στον παγκόσμιο χώρο. Διέκρινε επίσης ότι ο Ντβουόρκιν θα διαδραμάτιζε αποφασιστικό ρόλο στον αγώνα ενάντια στην πλάνη, σε πανορθόδοξο επίπεδο.

Ο εν λόγω καθηγητής κατασυκοφαντήθηκε και διώχθηκε στη χώρα του για τη δραστηριότητά του να ενημερώνει σε θέματα παραθρησκείας και αιρέσεων, όπως συνέβη και στη χώρα μας Με τον π. Αντώνιο και σε άλλες χώρες Με άλλους ερευνητές του χώρου των νεοφανών αιρέσεων. Τελικά έχασε τη θέση του στο Πανεπιστήμιο. και οι απειλές και οι εκφοβισμοί για να κάμψουν το γενναίο του φρόνημα συνεχίστηκαν και συνεχίζονται. Απειλούσαν τη γυναίκα του, Με ανώνυμα τηλεφωνήματα σε μεταμεσονύκτιες ώρες, πετούσαν πέτρες Στα παράθυρα του σπιτιού τους και άλλα πολλά. Στέλεχος μιας ομάδας απεκάλεσε τον Αλεξάντερ "κάμπια" και ο Αλεξάντερ απάντησε: "Χαίρομαι πού Με είπατε 'κάμπια'. H κάμπια πεθαίνει για να αναστηθεί η ψυχή, η πεταλούδα, και να πετάξει στους ουρανούς". Παραθέτουμε κατωτέρω την επιστολή του καθηγητού Αλέξανδρου Ντβουόρκιν.

Το Δικαστήριο της Μόσχας υποστηρίζει την ελευθερία της έκφρασης

στις 24 Φεβρουαρίου, εκδικάσθηκε από το Δικαστήριο της Μόσχας η, εκ μέρους της Επιτροπής για την "Προστασία της Ελευθερίας της Συνείδησης" (Πρόεδρος ο κ. Yakunin) και εκ μέρους των μελών των λατρειών, έφεση, επί της απόφασης του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Khoroshovsky.

στις 21 Μαΐου 1997, το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο απέρριψε την αγωγή που είχε κατατεθεί εναντίον μου και εναντίον της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, για το βιβλίο το οποίο εγώ είχα γράψει και το οποίο είχε εκδώσει η Εκκλησία. οι ενάγοντες (συμπεριλαμβανομένων των: Hare Krishna, Scientology, Ενωτικής Εκκλησίας, Μαρτύρων του Ιεχωβά και άλλων μελών λατρειών), οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι έχω δυσφημίσει τις Νέες Θρησκευτικές Κινήσεις, εφεσίβαλαν την απόφαση.

Πράγματι, η ετυμηγορία του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Khoroshovsky ήταν γι' αυτούς ισοπεδωτική, αναφέροντας πολυάριθμες παραβιάσεις και καταχρήσεις που συμβαίνουν μέσα στους χώρους των λατρειών. Το Δικαστήριο απέρριψε τις ένορκες καταθέσεις των περιβόητων μαρτύρων υπεράσπισης, όπως οι Eileen Barker και James Richardson (οι οποίοι εμφανίστηκαν στο Δικαστήριο αυτοπροσώπως) και οι Massimo Introvigne, Gordon Melton και Brian Wilson, οι οποίοι έστειλαν τις ένορκες καταθέσεις τους γραπτώς. Υπέρ των κατηγορουμένων, είχαν καταθέσει πρωτοδίκως οι Johannes Aaagaard, Γεώργιος Κρίππας, Thomas Gandow, Claire Champollion, πολλά θύματα των λατρειών καθώς και συγγενείς τους. Ανώτερα στελέχη της Scientology, των Hare Krishna, των Μαρτύρων του Ιεχωβά, της Οικογένειας και άλλες λατρείες έλαβαν ένα πολύ ενεργό μέρος σ' αυτή τη δίκη. Η σπουδαιότητα πού δόθηκε από τις λατρείες γι' αυτή τη δίκη φάνηκε από το γεγονός, ότι τον Φεβρουάριο του 1997 μετά την κατάθεση της αγωγής, η Σαηεντολογική Επιτροπή των Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, βράβευσε τον κ. Lev Levinson, Γραμματέα της Επιτροπής για την Προστασία της Ελευθερίας της Συνείδησης, Με το ετήσιο βραβείο για την Θρησκευτική Ελευθερία.

Την Τρίτη, πάνω από 200 μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας, συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του Δικαστηρίου της Μόσχας προκειμένου να την υποστηρίξουν. Επίσης, εκεί ήσαν παρόντα και 15 μέλη λατρειών. Οι κατηγορούμενοι εκπροσωπούνταν από εμένα, τον π. Alexey Uminsky του τμήματος Θρησκευτικής εκπαίδευσης τού Πατριαρχείου της Μόσχας, τον Επίσκοπο Tikhon, Βικάριο του Πατριάρχη Αλεξίου τού ΙΙ και τον Δρ. Mikhail Gerasimov της Επιτροπής Γονέων της Μόσχας.

οι ενάγοντες εκπροσωπούνταν από την Δικηγόρο Galina Krylova, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Σαηεντολογικής Επιτροπής Πολιτών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εμάς μάς εκπροσωπούσε η κα Geralina Lyubarskaya, μία από τις καλύτερες δικηγόρους της Μόσχας. Η ακρόαση των μαρτύρων κράτησε 3 ώρες και εν συνεχεία το Δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφαση: Η απόφαση του Πρωτοβάθμιου δικαστηρίου εγκρίθηκε και υποστηρίχθηκε πλήρως. Οι ενάγοντες οι οποίοι κατέθεσαν την αβάσιμη αγωγή, υποχρεούνται να μας επιστρέψουν τις δαπάνες μας ύψους 20.000 δολαρίων. Η απόφαση έγινε δεκτή Με χειροκροτήματα και κραυγές. Ζήτω! Δόξα τω Θεώ!

Σάς ευχαριστώ όλους για την υποστήριξη και τις προσευχές. Η μαζική εκστρατεία για υποστήριξη στη Ρωσία ήταν πέρα από τη φαντασία μου. Λάβαμε χιλιάδες επιστολές υποστήριξης και όταν πριν λίγες εβδομάδες ανακοινώσαμε ότι δεν είχαμε χρήματα για τα δικαστικά έξοδα που κάναμε, οι Ορθόδοξοι πιστοί, μέσα σε λίγες ημέρες συγκέντρωσαν για μας το ποσόν των 3.000 δολαρίων. τα περισσότερα τα λάβαμε από πολύ φτωχούς ανθρώπους που θέλησαν να υπηρετήσουν την Εκκλησία τους και να συμμετάσχουν σ' αυτήν ακριβώς τη δίκη. Ήταν πράγματι η κοινή μας νίκη.

Ο Θεός να σας ευλογεί

Alexander Dvorkin

* * *


ΣΧΟΛΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα προσωπεία

Είναι σε όλους γνωστό ότι στην εποχή μας οι αιρέσεις και η παραθρησκεία εμφανίζουν ιδιαίτερη έξαρση. Παλαιές ομάδες αναβιώνουν, εμφανίζονται νεότερες, με εκατοντάδες προσωπεία και ονόματα και απειλούν όλους τούς τομείς της ζωής, ακόμη και το χώρο της οικονομίας και της πολιτικής.

οι ομάδες αυτές δεν γνωρίζουν θρησκευτικά ή γεωγραφικά σύνορα, μετακινούν απεριόριστα ανθρώπινο δυναμικό και υλικά μέσα, προκειμένου να επιτύχουν τούς σκοπούς που έθεσαν.

Στο σχόλιο αυτό θ' αναφερθούμε στην ιδιαιτέρως επικίνδυνη για την παραπλάνηση των πιστών τακτική των ομάδων αυτών να αλλάζουν προσωπεία, ανάλογα με τις περιστάσεις και τις συγκυρίες των περιστάσεων.

Ο Ιανός με τα δύο πρόσωπα και οι "Οβιδιακές μεταμορφώσεις" ανήκουν πλέον στην νηπιακή περίοδο της ύπουλης μεθοδείας εξαπατήσεως του ανθρώπου.

Παρατηρείται όμως τελευταία το φαινόμενο οι πιο σκληρές από τις ομάδες ν' αλλάζουν ονόματα. Ο σκοπός είναι προφανής. Επειδή έχει αποκαλυφθεί το προσωπείο τους από τις αμυντικές δυνάμεις της Εκκλησίας μας και της Κοινωνίας, θέλουν να εμφανιστούν ως κάτι το διαφορετικό που δεν έχει σχέση με την προηγούμενη ιστορία τους. Ο Ρώσος καθηγητής Alexander Dvorkin κατήγγειλε το γεγονός αυτό στην Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη της Πάφου. Είπε μεταξύ άλλων "ότι οι διάφορες ομάδες, όταν αποκαλύπτονται, τονίζουν δι' όλων των μέσων ενημερώσεως, ότι η νέα δραστηριότητά τους δεν έχει καμία σχέση με τα παρελθόν τους ή με τις ομάδες τις δικές τους που δρουν σ' άλλες χώρες (!) Αλλάζουν συνεχώς ονόματα. Η ομάδα π. χ. "τα παιδιά του Θεού", λέγεται τώρα "Οικογένεια"(!). Το ίδιο κάνουν οι "Χάρε Κρίσνα" κ.ά. Κι αυτού του είδους οι μεταμορφώσεις συνοδεύονται από μία προσπάθεια προσέγγισης της Εκκλησίας. Δηλώσεις τους με περιεχόμενο ανάλογο δημοσιεύονται και σε ορθόδοξες εφημερίδες. Μία δήλωση των "Χάρε Κρίσνα" π.χ., που αφορούσε τον προσηλυτισμό δημοσιεύτηκε στην μεγαλύτερη Ορθόδοξη εφημερίδα της Ρωσίας".

Αυτά είπε ο κ. Dvorkin. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται τώρα και στη χώρα μας. οι "μάρτυρες του Ιεχωβά" π.χ. πρόσθεσαν τελευταία και το "Χριστιανοί" στον τίτλο τους και θέλουν τώρα να ονομάζονται "Χριστιανοί μάρτυρες του Ιεχωβά". Το πόση σχέση έχουν με τον Κύριό μας το Χριστό, αποδεικνύεται σαφέστατα. στο άρθρο της κ. Άννας Μπουρδάκου. Ο λαός μας λέγει για τέτοιες ανόμοιες περιπτώσεις κάτι για "Φάντη και Ρετσινόλαδο". Τώρα, πώς δίδονται τέτοιες ιδέες, όταν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, είναι Μια άλλη ιστορία.

Εκτός όμως από τούς "μάρτυρες του Ιεχωβά" και το "Πανελλήνιο Κέντρο Γνωστικών Σπουδών", η σκληρή αποκρυφιστική οργάνωση των γνωστικών, άλλαξε όνομα. "Παγκόσμια Γνωστική Χριστιανική(!) Κίνηση της Ελλάδας της Νέας Τάξης", αυτοαποκαλείται τελευταία. "Χριστιανική" και η οργάνωση των γνωστικών που κοντά στις πολλές σκληρές αποκρυφιστικές δοξασίες της χρησιμοποιεί σαν τεχνική "εξέλιξης" την σεξουαλική μαγεία ή τράντα γιόγκα. Ω, της υποκρισίας! Τουλάχιστον η ηγεσία της ομάδας "Νέα Ακρόπολη" που άλλαξε το όνομά της πρόσφατα σε "Φιλοσοφία εν δράσει" (τι εννοούν;) δεν κόλλησε κάτι το Χριστιανικό μπροστά ή πίσω από τον τίτλο της.

Ο σοφός λαός μας λέγει για τέτοιου είδους περιπτώσεις: "Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα αλλιώς".

Βρισκόμαστε λοιπόν, μπροστά σε Μια νέα πραγματικότητα, σε Μια νέα απειλή για τη νεότητα και πρόκληση για το ορθόδοξο φρόνημα, τον πολιτισμό και τούς δημοκρατικούς θεσμούς. Γι' αυτό είναι επείγουσα ανάγκη να ασχοληθούμε επί τέλους σοβαρά με το όλο πρόβλημα.

Μελαγχολίες...

α) Πληροφορούμαστε από σχετικό δημοσίευμα της FAIR NEWS ότι ο βουλευτής Αlan Meale της περιοχής Mansfield (Μ. Βρετανία) έχει διατάξει έρευνα για την οργάνωση "Εκκλησία του Χριστού" στο Λονδίνο η οποία άρχισε τον προσηλυτισμό μελών το 1982 σ' ένα προάστιο του Λονδίνου. Η εν λόγω οργάνωση με έδρα τη Βοστόνη των Η.Π.Α., έχει απαγορευθεί σε 34 πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αλλά το σημαντικότερο που αναφέρει το δημοσίευμα είναι ότι ο ανωτέρω βουλευτής ανήκει στην επιτροπή των αιρέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων.

Ώστε λοιπόν υπάρχει στην Αγγλική Βουλή Επιτροπή επί των αιρέσεων που μελετά τα θέματα, διατάσσει έρευνες, παίρνει αποφάσεις.

β) Στη Γαλλία έχει ιδρυθεί Διϋπουργικό Παρατηρητήριο για τις αιρέσεις: Η λειτουργία αυτού του παρατηρητηρίου έχει την εξής αποστολή: να ερευνά τα αιρετικά φαινόμενα και να υποβάλει κάθε χρόνο τις προτάσεις του προς την Κυβέρνηση με την προοπτική να βελτιωθούν τα μέσα με τα οποία η κυβέρνηση θα μπορεί ν' αντιμετωπίσει τις πιο επικίνδυνες αιρετικές ομάδες.

Η πρώτη από τις προτάσεις που έκανε το Διϋπουργικό Παρατηρητήριο στην έκθεση του 1997 είναι να δοθεί η δυνατότητα στις Ενώσεις Γονέων για την Προστασία των Οικογενειών των θυμάτων ν' αποτελούν μέρος της Πολιτικής Αγωγής. Στη Γαλλία έχουν ιδρυθεί δύο ενώσεις "Πρωτοβουλιών γονέων". Η "Ένωση Προστασίας της Οικογενείας και του Ατόμου" (UNADFI) και το "Κέντρο Roger Ikor" (CCMM) εναντίον των διανοητικών χειρισμών.

Εναντίον των διανοητικών χειρισμών! Αυτό που ονομάζουμε αλλιώς ομάδες "ελέγχου του νου", "πλύσεως της ψυχής" κ.λπ. Σκληροί όροι που αποδίδουν, αλίμονο, την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στα σκοτεινά κέντρα των ομάδων της παραθρησκείας.

γ) Στη Γερμανία, προσκεκλημένος της Ομοσπονδιακής Βουλής τον Σεπτέμβριο 1997 ο κ. Γεώργιος Κρίππας, Διδάκτορας Συνταγματικού Δικαίου και ειδικός επί του νομικού καθεστώτος των αιρέσεων και της παραθρησκείας, μίλησε στους Γερμανούς βουλευτές και ανέπτυξε θέμα σχετικό με τις αιρέσεις και τις ψυχοομάδες. Όπως γράψαμε και στο "Διάλογο" 11, η ομιλία του κ. Κρίππα ενώπιον των Γερμανών Βουλευτών προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μετά δε το τέλος της επακολούθησε συζήτησn, η οποία κράτησε 4 ώρες!

Στην Ελλάδα; Στην Ελληνική Βουλή τι γίνεται; ... Όταν τα σκεπτόμαστε... μελαγχολούμε...

Το νεκρό ΚΕΦΕ... εκστρατεύει

Η "Ελευθερία Έκφρασης" είναι ένα έντυπο που εμφανίστηκε τελευταία ως "η φωνή της Σαηεντολογίας από το 1968". Μολονότι αναφέρεται ως αφετηρία έκδοσής του ολόκληρη τριακονταετία, γνωρίζουμε ότι συμπλήρωσε το 4ο φύλλο του, και εκδίδεται, όπως αναφέρει, από το "Ελληνικό Ινστιτούτο Διανοητικής και Σαηεντολογίας", που για όσους δεν ξέρουν -και είναι πολλοί- διαδέχτηκε το ΚΕΦΕ (Κέντρο Εφηρμοσμένης Φιλοσοφίας), το οποίο λειτουργούσε παράνομα από το 1983 και διαλύθηκε με την 7380/1996 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. H απόφαση αυτή επικυρώθηκε από την απόφαση 10498/1997 τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου Αθηνών.

Διαβάζοντας κανείς τα έντυπα αυτά της Σαηεντολογίας, ιδιαίτερα το τελευταίο τεύχος (40), θα έλεγε ότι οι συντάκτες του βάλθηκαν να... αποκαθάρουν την Ορθόδοξη Εκκλησία μας από τα "σάπια" στοιχεία της και να αποκαταστήσουν τη... χαμένη αξιοπιστία της!!

για την εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού επιστρατεύονται τα στελέχη της παράνομης οργάνωσης, που ενεργούν με τούς τρόπους που μόνο n Σαηεντολογία γνωρίζει να χρησιμοποιεί άριστα.

Στήνονται τηλεοπτικές συζητήσεις διευθυνόμενες από τις μυστικές υπηρεσίες της Σαηεντολογίας (και πολλές φορές βραβευμένο από την ίδια δημοσιογράφο), απ' όπου και εκτοξεύονται κάθε είδους βρωμιές και λάσπη κατά της Εκκλησίας μας, από την ηγεσία του πρώην ΚΕΦΕ που λειτουργούσε παράνομα από το 1983, ως "μη κερδοσκοπικό σωματείο". Ένα σωματείο που μεταμορφώθηκε έξαφνα σε... φιλοσοφική εταιρεία!

με την βαρύγδουπη επικεφαλίδα "Η κρίση στην Ορθόδοξη Εκκλησία βαθαίνει" ή άλλες παρόμοιες, καλά πληρωμένα από τα χρήματα των δύστυχων οπαδών τους και κατευθυνόμενα όργανα της Σαηεντολογίας στην Ελλάδα, προβάλλοντας καταδικασμένες από την Εκκλησία συμπεριφορές εξαιρέσεων του κλήρου, επιτίθεται πότε κατά ιεραρχών, πότε κατά γνωστών εκπροσώπων του κλήρου και άλλοτε κατ' αυτής της κορυφής της εκκλησίας μας, του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Σεραφείμ, όχι γιατί ενδιαφέρονται γι' αυτήν όπως, τάχα, αφήνεται να εννοηθεί, ούτε γιατί σκοτίζονται για το χριστιανικό φρόνημα των πολιτών, αλλά διότι, με την παρέμβαση της Εκκλησίας, του μακαριστού π. Αντ. Αλεβιζοπούλου και των συνεχιστών του έργου του στον αγώνα κατά της καταπολέμησης των παραθρησκευτικών οργανώσεων και καταστροφικών λατρειών, έστω και αργά, αφυπνίστηκε η πολιτεία, ξεσκεπάστηκε η δράση της Σαηεντολογίας και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να παύσει επιτέλους να λειτουργεί το εδώ παρακλάδι της (ΚΕΦΕ), η δράση του οποίου κρίθηκε από θαρραλέα και ανεπηρέαστα όργανα της Ελληνικής Δικαιοσύνης παράνομη και εγκληματική.

Μέχρις ότου όμως αποκαλυφθεί στο ευρύ κοινό, ότι και το "Ελληνικό Κέντρο Διανοητικής και Σαηεντολογίας", υπηρετεί ακριβώς τούς ίδιους σκοπούς που υπηρετούσε και το ΚΕΦΕ, που έκλεισε με δικαστική απόφαση, και αποτελεί την απαράλλακτη συνέχειά του, το πρόγραμμα "ΣΚΙΟΥΡΟΣ" θα εφαρμόζεται, κατ' επιλογή των "αξιωματικών ηθικής" της Σαηεντολογίας για τα καταπιεστικά άτομα (SP), που θεωρούνται εχθροί της Σαηεντολογίας, θα "εξαπατώνται, θα καταγγέλλονται, θα μηνύονται, θα συκοφαντούνται και θα καταστρέφονται", σύμφωνα με την εφαρμοζόμενη παγκοσμίως τακτική της Σαηεντολογίας" (βλ. HCO Policy letter of 18 October 1967... L. Ron Hubbard- Αντ. Αλεβιζοπούλου "ΝΑΖΙΣΜΟΣ ΜΕ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ" σελ. 236 έπ.)

δεν πρόκειται, επομένως, για "ελευθερία έκφρασης", όπως κατ' επίφαση τιτλοφορείται το έντυπο της Σαηεντολογίας, αλλά για Μια ακόμα ασύδοτη και μεθοδευμένη επίθεσή της κατά της Εκκλησίας μας, που δεν ξεκινά φυσικά από ενδιαφέρον γι' αυτή, αλλά γίνεται για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά της παραπάνω τακτικής και αποβλέπει στον εξαναγκασμό της Εκκλησίας μας να σιωπήσει και ν' αφήσει το Χριστιανικό πλήρωμα βορά στις διψασμένες για χρήμα και κυριαρχία παράνομες οργανώσεις, σημαιοφόρος των οποίων στο εξωτερικό και εδώ είναι η Σαηεντολογία, τελευταία μάλιστα ως πρόμαχος των "θρησκευτικών μειονοτήτων".

Και άλλη επιβεβαίωση

Είχαμε γράψει σε σχόλιο προηγούμενου τεύχους του περιοδικού μας για τις "ευχαριστήριες" επιστολές που στέλνουν τα Πατριαρχεία ή τα γραφεία των Ιερών Μητροπόλεων προς τούς αποστολείς διαφόρων βιβλίων τους, τις οποίες επιστολές εκμεταλλεύονται ποικιλοτρόπως οι παραλήπτες τους. τις δημοσιεύουν σε επόμενες εκδόσεις βιβλίων τους ή τις επικαλούνται σε υπομνήματά τους ενώπιον δικαστικών ή πολιτικών αρχών κ.λπ.

Κατωτέρω δημοσιεύομε ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Η Ορθοδοξία" επίσημο όργανο του Οικουμενικού Πατριαρχείου που αποδεικνύει όσα εις το σχόλιό μας εκείνο αναφέραμε.

"Περί της 'Πανελληνίου Ιστορικής και Φιλοσοφικής Εταιρείας' του κ. Τάκη Αλεξίου.

Επειδή εν Ελλάδι εγένετο υπό τινών κύκλων εκμετάλλευσις απαντητικών Γραμμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τούτο εξέδωκε το κάτωθι Ανακοινωθέν προς καθησύχασιν των σκανδαλισθεισών συνειδήσεων των ευσεβών Ορθοδόξων Χριστιανών:

Οικουμενικόν Πατριαρχείον

ΑΡΧΙΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Δια του παρόντος ανακοινούται, ότι τα προς τον κ. Τάκην Αλεξίου γράμματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου από 21 Ιουνίου 1993 και 8 Σεπτεμβρίου 1994 απεστάλησαν ότε τούτο ηγνόει ότι ο ειρημένος ανήκει εις οργανώσεις, των οποίων η διδασκαλία δεν συμβιβάζεται προς εκείνην της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ως καλώς γνωρίζει και επισήμως έχει ανακοινώσει n Αγιωτάτη Εκκλησία της Ελλάδος.

Εν τοις Πατριαρχείοις, τη 31η 'Ιανουαρίου 1997

Εκ της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου"

Εις βάρος της Εκκλησίας...

στο φύλλο του "Οικονομικού Ταχυδρόμου" στις 4-12-1997, δημοσιεύτηκε επιστολή του διακεκριμένου νομικού κ. Γεωργίου Κρίππα διδάκτορος Συνταγματικού Δικαίου με τίτλο "Ο ρατσισμός εις βάρος της Εκκλησίας". Αναδημοσιεύουμε χάριν των αναγνωστών του περιοδικού "Διάλογος" την επιστολή αυτή του κ. Κρίππα, επειδή την θεωρούμε λίαν ενδιαφέρουσα, καθ' ότι αποκαλύπτει με αδιάσειστα στοιχεία την επικρατούσα στη χώρα μας δυσμενή μεταχείριση εις βάρος της Εκκλησίας μας.

Κύριε Διευθυντά,

Στο φύλλο της 16.10.1997 του εγκρίτου περιοδικού σας δημοσιεύεται επιστολή του κ. Ναπ. Παπασταύρου, Δια της οποίας διαμαρτύρεται, διότι Δια προσφάτου υπουργικής αποφάσεως τα ταχυδρομικά τέλη των θρησκευτικών περιοδικών

ηυξήθησαν από 100% έως 800% και επισημαίνει, ότι τα θρησκευτικά περιοδικά υφίστανται άνιση και άδικη μεταχείριση έναντι άλλων περιοδικών όπως αθλητικών, πολιτικών κ.λπ. Τέλος επισημαίνει επίσης ότι η στάση των ΕΛΤΑ και της κυβερνήσεως έναντι της Εκκλησίας και της κατά Χριστόν πνευματικής καλλιέργειας είναι εχθρική, αφού η ως άνω αύξηση πλήττει κυρίως τον θρησκευτικό Τύπο κατ' απαράδεκτον δυσμενή διάκριση (φύλλον της 16.10.1997, σελ. 96).

Ανεζήτησα την ως άνω υπουργική απόφαση εις την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και διεπίστωσα ότι τα πράγματα είναι όπως ακριβώς τα περιγράφει ο κ. Παπασταύρου. Εγώ όμως κατ' αντίθεση προς τον κ. Παπασταύρου δεν διερωτήθηκα γιατί αυτή η απαράδεκτη δυσμενής μεταχείριση εις βάρος της Ορθοδοξίας. Έχω διαπιστώσει ότι όλοι κόπτονται, αγωνίζονται και προμαχούν κατά τού ρατσισμού, κατακεραυνώνουν τους πάντες κατηγορώντας τους ως ρατσιστάς και είναι έτοιμοι να "πάρουν το κεφάλι" οποιουδήποτε στραβοκοιτάξει κανέναν ξένο μετανάστη. Έχουν δε τα μάτια τους ορθάνοιχτα, μήπως και ανακαλύψουν την παραμικρά, την πιο ασήμαντη ρατσιστική ρήση ή ενέργεια. Όμως ( και εδώ είναι η μεγάλη υποκρισία του καιρού μας) ουδείς εξ αυτών αντελήφθη ή συνεκινήθη ποτέ από τον εξόφθαλμον ρατσισμό ακραίο, φανατικό, ανηλεή και αδυσώπητο που υπάρχει εναντίον της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας από πάρα πολλές πλευρές. Μάλιστα αυτό απέβη και εις βάρος του περιοδικού σας. Παράδειγμα: Το Μάιο του 1996 το περιοδικό σας εδημοσίευσε μελέτην μου νομική περί των αντιρρησιών συνειδήσεως (υποδεχθέν τις απόψεις μου και υπερθεματίσαν). Εφ' όσον τις απόψεις αυτές τις υπεστήριζα εγώ, ουδείς ψόγος. Όταν τις απεδέχθη και τις ενεφάνισε κληρικός (ένας εκ των πλέον πεφωτισμένων Ιεραρχών μας) από του Τύπου υβρίσθηκε (απλώς και μόνον επειδή κληρικός ετόλμησε να έχει γνώμην επί καιρίου θέματος), η ύβρις δε αυτή αντανακλά και εις το περιοδικό σας.

Ο κ. Παπασταύρου λοιπόν πρέπει να καταλάβει ότι ο εις βάρος της Εκκλησίας και Ορθοδοξίας ρατσισμός ασκείται εμφανέστατα (και Δια της υπεραυξήσεως των ταχυδρομικών τελών), ουδείς όμως τον αντελήφθη.

Μετά τιμής

Δρ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΡΙΠΠΑΣ

"Λαμπαδοφορία..."

"Σταυροφορία" με στόχο τη θρησκευτική ελευθερία αρχίζουν η "Εκκλησία της Σαηεντολογίας", οι "μάρτυρες του Ιεχωβά" και εκπρόσωποι άλλων θρησκειών. Έτσι μετέδωσαν την "είδηση" ορισμένες εφημερίδες στις 26 Φεβρουαρίου 1998 από το "Δελτίο Τύπου" της Σαηεντόλοτζυ που διανεμήθηκε στα γραφεία τους.

Η "σταυροφορία" με το "τελετουργικό της συγκινητικής λαμπαδοδρομίας" ήταν ένα "φιάσκο", αφού Μια χούφτα μόνο ανθρώπων συγκεντρώθηκαν απέναντι από το χώρο της Βουλής των Ελλήνων για να "διαμαρτυρηθούν" με λόγους της Προέδρου της Σαηεντολογίας προς τούς διερχομένους αδιάφορους Αθηναίους πολίτες, "για την επικρατούσα στη χώρα μας μισαλλοδοξία και ανελευθερία".

Μίλησε η Πρόεδρος της Σαηεντολογίας για "ελευθερία έκφρασης", για "προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας", για "σεβασμό στις πεποιθήσεις των άλλων" κ.λπ., κ.λπ. άλλά επετέθη λαύρα εναντίον όσων ασκούν το δικαίωμα ενημερώσεως των πολιτών για τη δομή και τις προθέσεις των "καταστροφικών λατρειών", όπως ονομάζονται διεθνώς οι νεοφανείς αιρέσεις.

Η Εκκλησία της Ελλάδος προς την οποία στρέφονταν τα βέλη των ομιλητών και της κινήσεως "Ελληνική Σταυροφορία με στόχο τη θρησκευτική ελευθερία", επανειλημμένα έχει τονίσει ότι σέβεται τις πεποιθήσεις των άλλων και τη διαφορετική άποψη. Έχει όμως υποχρέωση να ασκήσει στο ακέραιο την ποιμαντική της διακονία για την προστασία τού ποιμνίου της από την πλάνη των αιρέσεων και της παραθρησκείας. Το έργο αυτό της Εκκλησίας καθίσταται αναγκαιότατο σήμερα, γιατί οι νεοφανείς αιρέσεις εμφανίζονται με διαφορετικά προσωπεία και δεν λένε την αλήθεια. Παγιδεύουν ανύποπτα άτομα και τα εντάσσουν στα κέντρα τους, χρησιμοποιώντας τεχνικές "διανοητικού χειρισμού", που έχουν καταστροφικές για τούς εντασσομένους συνέπειες.

Κατά τα άλλα η Σαηεντόλοτζυ που διαμαρτύρεται για "διώξεις" κ.λπ. μπορεί παρά την καταδικαστική απόφαση που πρόσφατα επικυρώθηκε από το Εφετείο για την παράνομη δραστηριότητά της να υφίσταται και να ενεργεί με τις ίδιες μεθόδους, τα ίδια πρόσωπα, στα ίδια γραφεία χωρίς να "τρέχει" τίποτα.

Επομένως η "σταυροφορία" έχει σκοπό την πνευματική τρομοκρατία για να εξουδετερώσει και αυτήν ακόμα την άμυνα της Ορθοδοξίας.

Αλλά ο Κύριος που είναι η Κεφαλή της Εκκλησίας και που εξέφρασε την αγωνία του για το χαμένο πρόβατο, στη σχετική παραβολή, την αγωνία του να μην αστοχήσουμε στη σωτηρία μας, πλανώμενοι μακριά από το μαντρί, είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα επιτρέψει να περάσει η παραπληροφόρηση της Σαηεντόλοτζυ περί διωγμού, δήθεν των "θρησκευτικών μειονοτήτων".

Το "cartel"

Εκείνο που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα από την ανωτέρω "Κίνηση" και να μάς βάλει σε κάποιες ανησυχίες είναι η προσπάθεια συγκροτήσεως "cartel" μεταξύ ανόμοιων ομάδων εναντίον της απολογητικής της Εκκλησίας μας. Πληροφορούμαστε από το "Δελτίο Τύπου" ότι στη "σταυροφορία" συμμετέχουν οι "μάρτυρες του Ιεχωβά και εκπρόσωποι άλλων θρησκειών που δεν κατονομάζονται.

Γράφει ο αείμνηστος πατήρ Αντώνιος Αλεβιζόπουλος στο συγκλονιστικό βιβλίο του "Ναζισμός με άλλο πρόσωπο", ότι μεταξύ τους οι οργανώσεις αυτές δεν έχουν στενές σχέσεις κανένας ολοκληρωτισμός δεν ανέχεται δίπλα του άλλον ολοκληρωτισμό. και όμως, μπροστά στον "κοινό εχθρό", ενώνονται σε Μια από κοινού επίθεση σ' οποιονδήποτε τολμήσει να ασκήσει εναντίον τους κριτική και να αποκαλύψει το αληθινό πρόσωπο της καθεμιάς από αυτές, πίσω από τα ποικίλα προσωπεία.

Η επίθεση κατά των "Ενώσεων Γονέων" όπως της F.A.I.R. (Βρετανία), της UNADFI (Γαλλία), της Π.Ε.Γ. (Ελλάδα), της IDC και όλων των "Πρωτοβουλιών Γονέων" του "Διορθοδόξου Συνδέσμου" έχει πάρει μορφή επικίνδυνη, αν λάβουμε υπ' όψιν μας ότι οι ομάδες που συναποτελούν τα περιστασιακά, εκάστοτε, "cartel", έχουν συνήθως ολοκληρωτικές δομές και δεν ανέχονται αντιρρήσεις (βλέπε "Ναζισμός με άλλο πρόσωπο", σελ. 11-22 και "Διάλογος" 1/1994).

θα κλείσουμε το σχόλιό μας αυτό μ' ένα απόσπασμα από τα βιβλίο "Ναζισμός με άλλο πρόσωπο" του π. Αντωνίου που αποκαλύπτει φευ την σκληρή πραγματικότητα:

"Κατά την αντίληψη των ομάδων αυτών, κανένας άλλος εκτός από τις ίδιες δεν έχει το δικαίωμα να εκφέρει γνώμη για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αξιών. Οι γονείς που έχασαν τα παιδιά τους στις νεοφανείς αιρέσεις και οργανώθηκαν σε Ομάδες Αυτοβοήθειας ( Πρωτοβουλίες Γονέων) δεν επιτρέπεται να μιλούν για τις τρομοκρατικές συνέπειες στην προσωπικότητα των παιδιών τους και για την ολοκληρωτική αλλοτρίωσή τους. Αυτό αποτελεί 'έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ναζισμό, γιατί κατά την αντίληψη των οργανώσεων αυτών, η μόνη δυνατότητα σωτηρίας της ανθρωπότητας είναι η ιδεολογία της ομάδας που έχει απόλυτη ισχύ, γιατί προέρχεται από τη 'Θεϊκή αυθεντία' του αρχηγού. Οποίος παρεμποδίζει τη διάδοση της ιδεολογίας αυτής και την υποταγή στο νέο φύρερ είναι 'εγκληματίας κατά της ανθρωπότητας'.

Ακόμη και οι ίδιοι γονείς, που εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για την αλλαγή της προσωπικότητας των παιδιών τους, λογίζονται εχθροί της ανθρωπότητας' γι' αυτό και με εντολή του "αρχηγού' τα ίδια τα παιδιά φθάνουν στο σημείο ν' ασκήσουν μέχρι και τρομοκρατία μηνύσεων εναντίον των γονέων τους και να ζητήσουν 'ηθική αποζημίωση' πολλών εκατομμυρίων".

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο ανίερος νέος πόλεμος του νεοσύστατου "cartel", θα μας συσπειρώσει ακόμη περισσότερο και ότι η ενημέρωση από την απολογητική της Εκκλησίας μας θα αφυπνίσει τους υπεύθυνους πολιτειακούς φορείς μας οι οποίοι θ' αποφασίσουν επί τέλους να λάβουν ουσιαστικά μέτρα.

Αυτά συμβαίνουν "έξω"

Πληροφορούμαστε από τη FAIR NEWS ότι τη σχολική χρονιά που διανύουμε, για πρώτη φορά η "National Union of Students" (Εθνική Ένωση Φοιτητών) κυκλοφόρησε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο μέσω των αντιπροσώπων της σε όλα τα Πανεπιστήμια της Μ. Βρετανίας, με το οποίο τούς εξουσιοδοτεί να ενημερώνουν τούς μαθητές (φοιτητές/ σπουδαστές) για τις αιρέσεις, καθώς επίσης και να συγκεντρώσουν υλικό για τις δραστηριότητές τους. Το φυλλάδιο περιγράφει τις στρατηγικές προσηλυτισμού τις οποίες θα πρέπει οι σπουδαστές να προσέχουν, καθώς και τον κίνδυνο που διατρέχουν από ορισμένες "χειραγωγήσεις" (έλεγχο του νου) των αιρέσεων. τα Πανεπιστήμια εξ άλλου δίνουν πληροφορίες, ώστε "να παρεμποδίζεται η προσέγγιση των φοιτητών από πιθανούς στρατολόγους όπου ή όποτε το επιθυμούν".

Αυτά συμβαίνουν σε άλλες χώρες. τα Πανεπιστήμια τα δικά μας είναι "ξέφραγο αμπέλι" για τις αιρέσεις. Δυστυχώς.

Δεν έχουν το Θεό τους!

Μ' αυτό τον τίτλο η αθηναϊκή εφημερίδα "Αδέσμευτος" αποκάλυψε το θάνατο 30χρονης Αθηναίας που ήταν οπαδός της βουδιστικής οργάνωσης του Χολομώντα Χαλκιδικής. Γράφει στο δημοσίευμα της 10-3-98 ο δημοσιογράφος σχετικού άρθρου για την υπόθεση αυτή, ότι κατά τις πληροφορίες του η "μαθήτρια" αυτή πίστεψε τόσο πολύ στη διδασκαλία του βουδισμού, όπως διδάσκεται στο κέντρο του Χολομώντα, που προσπάθησε ν' ακολουθήσει τις εξοντωτικές για ανθρώπινο οργανισμό "ώρες" που περιλαμβάνει η βουδιστική πρακτική εργασίας και διαλογισμού. Ο οργανισμός της... εξουθενώθηκε από τη χειρονακτική "εθελοντική" εργασία και τις ατέλειωτες ώρες εγρήγορσης που της στερούσαν τον ύπνο και την ξεκούραση, για να μπορεί να διαλογίζεται. Η 30χρονη μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Αθήνα, για να αναλάβει ο οργανισμός της, αλλά δεν τα κατάφερε. Την Καθαρά Δευτέρα άφησε την τελευταία της πνοή στην αγκαλιά των δικών της ανθρώπων και πάντως, μακριά από το βουδιστικό κέντρο".

θα θυμόσαστε την ιστορία για το Κέντρο αυτό. Οι εφημερίδες έγραφαν: "οι βουδιστές προκαλούν το Άγιων Όρος". Παράνομο είναι το Κέντρο. Όμως εξακολουθεί να λειτουργεί στη Χαλκιδική χωρίς άδεια. Κι αυτό δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. και δεν είναι το μόνο Κέντρο που υπάρχει και λειτουργεί στην Ελλάδα. Σ' όλη τη χώρα υπάρχουν κοινόβια των διαφόρων ομάδων, ινδουϊστικής κυρίως προέλευσης, αλλά και πολλών νεοφανών αιρέσεων που "ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στη χώρα μας". Η Ζ' Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη της Αλιάρτου συμπεριέλαβε στις προτάσεις της και την εξής υπ' αριθ. 34 πρόταση: "Η Πολιτεία πρέπει να εξετάσει με προσοχή και στο την πλευρά του εθνικού συμφέροντος την απειλή μόλυνσης ή αλλοίωσης του πνευματικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της χώρας με τη δημιουργία βουδιστικών, ινδουϊστικών, νεοεποχικών και άλλων παρομοίων κέντρων σε τουριστικές περιοχές και σε βουνά της χώρας ακόμη και απέναντι από το Άγιων Όρος. Η περιοχή αυτή αποτελεί, ως γνωστόν, το κατ' εξοχήν πνευματικό κέντρο της Ορθοδοξίας, το οποίο σέβεται ολόκληρος ο χριστιανικός κόσμος".

Ας ασχοληθεί λοιπόν σοβαρά η Ελληνική Πολιτεία και με αυτό το πρόβλημα που προκύπτει από τη δραστηριότητα των νεοφανών αιρέσεων και της παραθρησκείας.

Όσο είναι καιρός...

Δύο χιλιάδες πεντακόσιοι γάμοι!!

Τον περασμένο Δεκέμβριο κατέκλυσαν το στάδιο Kenedy της Ουάσιγκτον άνδρες και γυναίκες από όλον τον κόσμο για να τελέσουν τούς "γάμους" τους και να πάρουν την ευχή του Κορεάτη αιδεσιμωτάτου Μούν, αρχηγού της παραθρησκευτικής οργάνωσης "Ενωτική Εκκλησία". Δύο χιλιάδες πεντακόσια ζευγάρια! αναφέρει η σχετική ανταπόκριση. να πούμε και μερικά "περίεργα" από τη συγκέντρωση αυτή: στις περισσότερες περιπτώσεις των "γάμων" ο ένας μελλοντικός σύζυγος έβλεπε τον άλλον για πρώτη φορά! Υπήρξαν μάλιστα και περιπτώσεις που "νύφες" υπέγραψαν ληξιαρχική πράξη γάμου βλέποντας τη φωτογραφία του ανδρός, με τον οποίο θα ένωναν για πάντα τη ζωή τους, αφού οι "σύζυγοι" απουσίαζαν από την τελετή! Κάποια "νύφη" δήλωσε ότι της είναι αρκετή μία "πρώτη νύχτα γάμου δι' αλληλογραφίας! "

δεν θ' αναφέρουμε κι άλλες σπαραξικάρδιες δηλώσεις (είναι πολλές) γιατί δεν θα γελάσουμε αλλά θα κλάψουμε με όσα συμβαίνουν. O κλαυσίγελος είναι οδυνηρότερος κι απ' αυτή την απόγνωση.

Αλλά τα ζευγάρια που πλημμύρισαν το γήπεδο δεν ήσαν μόνο 2.500, αλλά 28.000! Ήρθαν δηλαδή στο στάδιο και πολλά άλλα ζευγάρια για να ανανεώσουν τούς δεσμούς τους, παίρνοντας την "ευχή" και την "ευλογία" του ηγέτη τους. H "ευλογία" όμως πληρώθηκε ακριβά. Κάθε ζευγάρι, πλήρωσε (εκτός από τα εισιτήρια και τα άλλα έξοδα) και "εισφορά" 20.000 δρχ. περίπου. Αν πολλαπλασιάσουμε αυτό το ποσό με τα 28.000 ζευγάρια και προσθέσουμε την υποχρεωτική είσοδο (κάποιων δεκάδων δολαρίων) των προσκεκλημένων, συγκεντρώνονται μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια υπέρ της "εκκλησίας" του Μούν. Είχε δίκαιο, λοιπόν ο Χάμπαρντ, ιδρυτής της Σαηεντολογίας που έλεγε: "Αν θέλεις να κερδίσεις 1 δισεκατομμύριο δολάρια ίδρυσε μία θρησκεία!"

Εγκληματικές διδαχές

Έχει λάβει μορφή επιδημίας στη χώρα μας η "διδαχή" για απόκρυφα πράγματα, απόκρυφες μεθόδους, απόκρυφες πραγματικότητες. Βιβλία, περιοδικά, κάρτες, εκπομπές κ.λπ. εμβολιάζουν την ψυχή των νέων με ιδέες οι οποίες τούς προετοιμάζουν για την ένταξή τους αργότερα σε κάποιες από τις ακραίες αποκρυφιστικές ομάδες.

Υπάρχει επίσης πρόβλημα προωθήσεως του σατανισμού από ορισμένα Μ.Μ.Ε. Στο χώρο των διαφημίσεων σε πολλά περιοδικά (η λήψη των οποίων είναι υποχρεωτική για τούς περιπτεριούχους) προωθείται και προβάλλεται θετικά η "έλλειψη ορίων", η απολυτοποιημένη "ελευθερία" της σκληρότητας, εικόνες με δαιμόνια ή μάγισσες, δαιμονοποιημένοι άνθρωποι, ακόμη και μωρά με βλέμμα πονηρίας κατασκευασμένο τεχνητώς, φλόγες κολάσεως στο φόντο νυκτεροειδούς ερπετού, κ.ο.κ. Δημοσιεύματα στον Τύπο προβάλλουν την "τέχνη" του τατουάζ με δαιμονικές μορφές. Εθίζεται το αναγνωστικό και ραδιοτηλεοπτικό κοινό σε θετική αντίληψη περί των δαιμονίων με τίτλους και κείμενα που "μπερδεύουν" τα πράγματα και παρουσιάζουν τα δαιμόνια σαν κάτι με το οποίο κανείς μπορεί να παίζει ή να γελάει ή σαν Μια έννοια με την οποία κανείς μπορεί να ευφυολογεί διασκεδάζοντας.

στις περιπτώσεις σατανιστικών εγκλημάτων πρέπει να θεωρείται ηθικός αυτουργός και να διώκεται, όποιος έντεχνα χειραγώγησε το δράστη, τον ετοίμασε για τέτοια εγκλήματα, μυώντας τον στον σατανισμό, ιδίως αυτός που αρχικά τον μύησε σε σκληρό τελετουργικό με θυσία ζώου, πόση αίματος κ.λ.π.

Επομένως τίθεται για την Πολιτεία και την Κοινωνία θέμα ποινικής καταστολής του προσηλυτισμού ανηλίκων στον σατανισμό και σε οποιασδήποτε μορφής αποκρυφισμό.


Φρικτά...

και για να μη νομίσουν ορισμένοι ότι μιλούμε θεωρητικά θα αναφέρουμε μερικά παραδείγματα. Παρακαλούμε τούς αγαπητούς αναγνώστες του περιοδικού μας να μη "σοκαριστούν" απ' όσα αποτρόπαια θα αναφέρουμε παρακάτω.

Φρικτό 1ο. Βιβλία με το γενικό τίτλο "Ανατριχίλες" και με τρομερά σατανιστικά θέματα κυκλοφορούν παντού. Όλα αυτά τα βιβλία απευθύνονται σε παιδιά. "Παιδιά προσοχή ' σας περιμένει μεγάλη ταραχή", ανακοινώνεται διαφημιστικά στο εξώφυλλο κάθε βιβλίου.

Άλλη σειρά βιβλίων με γενικό τίτλο "Σχολείο ο Τάφος" κυκλοφορούν και αυτά παντού. Τίτλοι βιβλίων: "Η κατασκήνωση του Δράκουλα" ή "Το πράσινο αίμα που μεγαλώνει" ή "Ο εγκέφαλος ποδηλάτης" ή "οι καταραμένες φωτογραφίες" κ.λπ., κ.λπ. Όλα αυτά τα βιβλία δοξάζουν τη βία, καλλιεργούν τη νοσταλγία για το θάνατο και αποδίδουν λατρεία στο Σατανά. Μια συλλογή από εξώφυλλα τέτοιων βιβλίων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν "εικονοστάσι του Διαβόλου".

games.JPG (25331 bytes)

Η "επιχείρηση" "Ανατριχίλες>, έχει θέσει σε κυκλοφορία καρτοπαιχνίδι με "δώρα" και άλλες "υποσχέσεις". Τα παιδιά ανταλλάσσουν μεταξύ τους κάρτες και συζητούν στα διαλείμματα για όσα είδαν στις ανάλογες τηλεοπτικές εκπομπές της "επιχείρησης".

"Είδα ένα χέρι δράκουλα να βγαίνει από ένα τάφο" λέγει το ένα. "Εγώ είδα μία νεκροκεφαλή να βγάζει την άμορφη μάζα που δεν πεθαίνει"...και το "καρτοπαιχνίδι" "δίνει και παίρνει". Οι κάρτες είναι η μία φρικτότερη από την άλλη. Δημοσιεύουμε παρακάτω μία κάρτα όπου το μικρό αθώο παιδάκι κοιμάται στο κρεβατάκι του κι αντικρίζει έντρομο το χέρι του δράκουλα να το πλησιάζει απειλητικά! Ζητούμε συγνώμη από τούς αναγνώστες για Τα αποτρόπαια αυτά "δείγματα" (ή δήγματα θα ήταν προτιμότερο), αλλά πρέπει να γνωρίσουμε τον κίνδυνο για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί την σατανιστική πρόκληση.

Φρικτό 2ο. Από τις "σελίδες" του Internet με θέμα το σατανισμό αυτά που θα αναφέρουμε στη συνέχεια.

στα "Νέα της Κόλασης! " υπάρχει άρθρο με τίτλο: "Δέκα λόγοι για τούς οποίους είναι πολύ θαυμάσιο να είσαι σατανιστής".

Άλλο άρθρο με τίτλο το "τάγμα" γράφει μεταξύ άλλων: "Το τάγμα έχει φτάσει! Συμμετέχετε για να προάγουμε τις μεθόδους και να γεννήσουμε ένα σατανικό έθνος με το να προχωρήσετε στις επίλεκτες δυνάμεις των πιστών οπαδών του σατανά... Έχει φτάσει η ώρα να συντρίψουμε τη Χριστιανική υποκρισία και να φέρουμε στο προσκήνιο την κυριαρχία του σατανά στη γη, να φέρουμε τούς χριστιανούς γονατιστούς μπροστά μας, δηλ. να τούς υποτάξουμε και να τούς κυριέψουμε... "

Λέγει και άλλα φρικτά το άρθρο αυτό. δεν θα Τα αναφέρουμε, σεβόμενοι την ευαισθησία και την ψυχική αντοχή των φίλων αναγνωστών μας.

Στο τέλος του άρθρου παρατίθεται και η σχετική αίτηση συμπλήρωσης για να γίνει κανείς μέλος.

Από τις πάμπολλες αγγελίες των "σελίδων" του Internet αναφέρουμε μόνο μερικές. Το κάνουμε με μεγάλο ψυχικό πόνο, αλλά είναι απαραίτητο να το κάνουμε γιατί έτσι θα συνειδητοποιήσουν Οι πάντες το μέγεθος της απειλής.

Λευκή μόνη γυναίκα που ικανοποιείται με τις θυσίες, ακρωτηριασμούς, κανιβαλισμούς και χαίρεται να κάνει μπάνιο στο αίμα κατσίκας και να το πίνει από ανθρώπινο κρανίο. Αν ενδιαφέρεσαι στείλε τον Lucifer σαν αγγελιοφόρο σου.

Λευκή γυναίκα 15 ετών ψάχνω για νεαρό σύντροφο που να με διδάξει το σατανισμό. Μου αρέσει ο αυτοακρωτηριασμός και να τρομάζω ανθρώπους. Θέλω να μεγαλώσω Τα παιδιά που πρόκειται να κάνω ως σατανιστές, ώστε ν' αποκτήσουν κι αυτά την ισχύ (power).

Το όνομά μου είναι Μαρία. θα ήθελα να γνωρίσω έναν υψηλόβαθμο ιερέα του σατανά. Επειδή χρειάζομαι απελπισμένα 2 πράγματα πριν τις 20 Σεπτεμβρίου... Πρόθυμη να κάνω οτιδήποτε σε αντάλλαγμα. Σας παρακαλώ ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ!!! Χρειάζομαι να υπογράψω ένα συμβόλαιο με το σατανά.

l8χρονος μαθητής...

l5άρα αναζητά...

Εργένης τραγοπόδαρος (δαιμόνιο)...

25άρης... κ.λπ., κ.λπ.,

Αποτρόπαια, οδυνηρά, ανατριχιαστικά. Είναι μία κατάσταση πάρα πολύ επικίνδυνη για Τα παιδιά μας.

Φρικτό, φρικτότατο 3ο. στις 29 Οκτωβρίου 1997 πέθανε από καρδιακή προσβολή o ονομαζόμενος "μαύρος πάπας" του σατανισμού Άντον Λαβέι ιδρυτής της "σατανιστικής εκκλησίας" στις ΗΠΑ, όπου τελούσε σατανιστικά μυστήρια

Η είδηση αναφέρει το εξής απάνθρωπο που θα δηλητηριάζει για πολλές δεκαετίες τις αγνές ψυχές των νέων που θα επισκέπτονται για "προσκύνημα" τον τάφο του. Ο Λαβέι ζήτησε και γράφτηκε η επιγραφή στον τάφο του: "Μετανιώνω μόνον για τις καλές μου πράξεις".

με όλα Τα φρικτά αυτά πράγματα που αναφέραμε παραπάνω διαμορφώνεται δυστυχώς μία νέα συνείδηση. Νεκροταφεία, φέρετρα, πτώματα, καταστροφές τάφων, νεκροκεφαλές, κρεμάλες, ταφόπετρες, τάφοι, αρουραίοι και παρόμοια θα πάψουν να είναι πράγματα αποκρουστικά.

Σιγά-σιγά χάνει κανείς την αίσθηση του ηθικού και ωραίου, απομακρύνεται από την πίστη του στο Θεό και ότι ο άνθρωπος είναι δημιούργημά Του "κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσίν" Του.

Κι έτσι οικοδομεί ο σατανισμός και ο αποκρυφισμός την προσωρινή έστω κυριαρχία του, που θα έχει σαν συνέπεια την απώλεια πολλών ψυχών.

Γι' αυτό ας ξεσηκωθούμε όλοι, μαζί για να μας προσέξουν. Θερμή παράκληση... Πρέπει να είμαστε πολλοί αυτοί που διαμαρτύρονται.

Επιστολή της FAIR προς την Πανελλήνια Ένωση Γονέων

Αγαπητοί φίλοι,

Σάς ευχαριστούμε για την αποστολή της επίσημης απόφασης πρωτόδικης και εφέσεως με την οποία το Ελληνικό Δικαστήριο αποφάσισε τη διάλυση του Κ.Ε.Φ.Ε. (Σαηεντολογία) στην Αθήνα

Απ' όλους εμάς εδώ στη FAIR δεχθείτε Τα θερμά μου συγχαρητήρια για την επίτευξη ενός τόσου μεγάλου αποτελέσματος, μετά από ένα τόσο δύσκολο δρόμο. Θαυμάζουμε την επιμονή και το κουράγιο σας, προκειμένου να φθάσετε σ' αυτή τη μεγάλη επιτυχία. Συγχαίρουμε και θαυμάζουμε την Π.Ε.Γ., Τα Ελληνικά Δικαστήρια, Τα δύο πρώην μέλη της Σαηεντολογίας και τις δύο οικογένειες Οι οποίες συνέβαλαν με τις καταθέσεις τους στο δίκαιο αυτό επίτευγμα.

Αυτή την ώρα ο νους μας τρέχει στον π. Αντώνιο Αλεβιζόπουλο και νιώθουμε λύπη που δεν βρίσκεται μαζί μας για να μοιραστούμε αυτή τη χαρά.

Σάς ευχόμαστε ακόμη μεγαλύτερη τύχη στις προσπάθειές σας προκειμένου να περιορίσετε την επίδραση που έχουν Οι καταστροφικές λατρείες στα σφύζοντα από ζωή νιάτα.

για άλλη μία φορά πολλά συγχαρητήρια και θερμούς χαιρετισμούς.

Roula Carter

* * *

"ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ!"

Αν κάποιες καταστροφικές λατρείες θέλουν να εμφανιστούν ως "μειονότητες που διώκονται", μπορείτε δίκαια να ξεκινήσετε από τη θέση ότι πρόκειται για προπαγάνδα που χρησιμοποιείται για να απομακρύνει την προσοχή από τις στρατηγικές της, που εξελίσσονται με βάση ακριβείς οδηγίες.

O όρος "διωκόμενη μειονότητα" δεν λέει τίποτα! και η Μαφία είναι μία διωκόμενη μειονότητα. Όταν δούμε τα πράγματα από αυτή την πλευρά, όταν κανείς ασκήσει κριτική σ' αυτές τις ομάδες και προσπαθήσει να περιορίσει τη δραστηριότητά τους, αυτό δεν είναι τίποτε άλλο, είναι σαν να πολεμάει κανείς τη μαφία. Αυτό δεν έχει τίποτε να κάνει μ' εκείνο που εμείς κατανοούμε ως διωκόμενη μειονότητα.

μία που μιλούμε για τέτοιες σαφείς εκφράσεις απόψεων, καταλήγουμε στο δικαίωμα της ελευθέρας εκφράσεως. και εδώ πολλοί άνθρωποι έχουν δυσκολίες, επειδή προ παντός Οι Σαηεντολόγοι, αλλά και ο Υπερβατικός Διαλογισμός, Οι Χάρε Κρίσνα, η ΕΑΡ κ.α. λογίζονται ως ομάδες που κάνουν μηνύσεις με το παραμικρό. Αυτές Οι ομάδες προσπαθούν να μεταδώσουν ένα είδος συναισθήματος απειλής... πιστεύω ότι δεν χρειάζεται κανείς να φοβηθεί. Μπορείτε βασικά να εκφράσετε ελεύθερα τη γνώμη σας και μάλιστα με μεγάλη σαφήνεια και πολύ έντονα να πείτε ποία άποψη έχετε για ορισμένες ομάδες.

Καθηγητής Δρ. Ralf Abel

(Από το βιβλίο του + π. Αντωνίου Αλεβιζοπούλου: "Ναζισμός με άλλο πρόσωπο, σελ. 174)

* * *


Για να γίνετε συνδρομητές στο ΔΙΑΛΟΓΟ (χωρίς καμία επιβάρυνση
ή υποχρέωσή σας) ή για να προμηθευθείτε τα βιβλία μας, μπορείτε να απευθυνθείτε στην Π. Ε. Γ.

Γιά την εγγραφή σας στο ΔΙΑΛΟΓΟ ή για παραγγελίες βιβλίων
τηλεφωνήσατε: (
210) 6082 271 και (210) 6396 665,
Fax: (
210) 6082 219.


Ταχυδρομική Διεύθυνση:
Π. Ε. Γ., Τ. Θ. 60120, 153 42 Αγία Παρασκευή
.
[Home][Ελληνικά][English Section]